BUX

Örülhetnek az USA-ban: kevesebb az új munkanélkülisegély-igénylés

Kevesebb új munkanélkülisegély-igénylést nyújtottak be az elmúlt héten az Egyesült Államokban az egy héttel korábbinál - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön. Ez arra utal, hogy tovább javult a helyzet az amerikai munkaerőpiacon.

MTI-Eco, 2014. június 26. csütörtök, 15:54

A június 21-vel záródott héten összesen 312 ezer friss heti igénylés érkezett be a megelőző heti - felülvizsgált - 314 ezer után. Az elemzők 310 ezerre számítottak. A kérelmeknek a heti ingadozást kiszűrő négyhetes mozgóátlaga nem egészen 2 ezerrel, 314 250-re nőtt. A heti munkanélkülisegély-igénylések száma az elmúlt hetekben visszasüllyedt a gazdasági válság előtti szintekre.

A tartósan munkanélküli-segélyben részesülők száma kissé nőtt, 12 ezerrel, 2,57 millióra a június 14-vel végződött héten. Mindez összhangban van azzal, hogy májusban megszakítás nélkül immár a negyedik hónapja haladta meg a 200 ezret a mezőgazdaságon kívüli szektorokban létrejött új munkahelyek száma. Erre utoljára az 1990-es évek végén volt példa.

Májusban 217 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, a munkanélküliségi ráta pedig az előző havival megegyezően 6,3 százalék maradt.

A júniusi foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat július elején teszi közzé az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala.