A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának közgazdászai által összeállított, csütörtökön Londonban ismertetett átfogó elemzés szerint az elmúlt napok piaci árfolyamkilengései bizonyítják, hogy az euróövezeti szuverén adósságpiac változatlanul ki van téve a befektetői bizalmat érő újabb sokkhatásoknak, annál is inkább, mivel az adósságkonszolidációs erőfeszítéseket és a gazdaságszerkezeti reformprogramokat továbbra is gyenge növekedési kilátások hátráltatják.

A Moody's szakértőinek megítélése szerint "nagyon korlátozott" a haladás a válság alapvető okai között kimutatható intézményi gyengeségek kezelésében is, és tavaly nyár óta nem sok változás történt a gazdasági jelzőszámokban, az adósságpályákban vagy az intézményi reformokban.

Mindezek alapján a hitelminősítő változatlanul negatív kilátást tart érvényben a legtöbb euróövezeti adósra, a lefelé mutató kockázatokat tükröztetve. A Moody's elemzői közölték: központi forgatókönyvük az, hogy az euróövezeti döntéshozók az eddigiekhez hasonlóan folytatják a változatlan összetételű valutaunió fenntartására tett erőfeszítéseiket. Az eurójegybank (ECB) tavalyi intézkedései "stabilizálták a hajót", az adósságpiaci helyzet normalizálásával időt engedve az adósságkonszolidációs lépések és a gazdasági reformkezdeményezések hatásainak érvényesüléséhez. A piaci hangulat azóta bekövetkezett markáns és kitartó javulása jelezheti "a kezdet végét" az euróválságban; a kockázati felárak szűkülése és az ezzel járó nominális hozam-konvergencia a gazdasági kilábalást támogató tényezőnek bizonyulhat.

Az utóbbi időszak piaci stabilizációjának sem szabad azonban elterelnie a figyelmet a változatlanul fennálló gazdasági és politikai kihívásokról, amelyek veszélyeztetik a gyengébb helyzetű euróövezeti szuverén adósok képességét lejáró adósságaik refinanszírozására. A szuverén törlesztésképtelenség kialakulásának kockázata továbbra is magas; ezt tükrözik Görögország és Ciprus "C", illetve negatív kilátású "Caa3" adósbesorolásai - áll a Moody's csütörtöki londoni elemzésében.

A "C" osztályzat a Moody's módszertanában a lehetséges legrosszabb adósbesorolás; a "Caa3" ennél mindössze egy fokozattal jobb. A hitelminősítő közölte: annak oka, hogy a cég egyes erősebb helyzetű euróövezeti tagállamokra is negatív kilátást tart érvényben, az a kockázat, hogy ezeknek az országoknak esetleg további pénzügyi kötelezettségeket kell vállalniuk a gyengébb tagállamok megsegítésére. Emellett tényező az a változatlanul fennálló lehetőség - és ennek rendkívül negatív kihatásai - is, hogy valamely tagország távozni kényszerül a valutaunióból - áll a Moody's csütörtöki londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint az euróválság korábbi szakaszai "bőséges mennyiségű" példával illusztrálták, hogy a piaci hangulat milyen gyorsan meg tud fordulni, és ha ez megtörténik, annak milyen következményei lehetnek.

Más nagy londoni házak szerint a nemzetközi befektetői közösség továbbra is látja az euróövezet részleges felbomlásának kockázatát, de az e fejleménytől tartó intézményi befektetők aránya jelentősen csökkent az utóbbi időben.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő idei első negyedévi átfogó vizsgálata alapján a felmérésbe bevont európai kötvényalapok 11 százaléka még mindig azzal számol, hogy az euróövezeti adósságválság egyik következménye Görögország és egy vagy két további perifériális eurógazdaság távozása lesz, de az így vélekedők aránya a két negyedévvel ezelőtti, tavaly júliusi vizsgálat idején még 21 százalék volt.

Az euróövezet nagyobb arányú szétesésétől az alapkezelők 6 százaléka tart, 5 százalékuk pedig azt jósolta, hogy a valutauniós gazdaságok közül több törlesztésképtelenné válik, de ez nem vezet az euróövezet felbomlásához. A Fitch idei első befektetői hangulatfelmérésébe bevont 85 európai kötvénypiaci alap összesen 7600 milliárd dollár befektetői tőkét kezel.