Csehországban egyre több az olyan társaság, amely vállalati kötvényeket bocsátott ki, ám időközben csődöt jelentett. Akik ezekbe fektettek, búcsút inthetnek a pénzüknek - idézte a pozsonyi Új Szó Maros Ovcarikot, a Financny kompas pénzügyi portál elemzőjét. Az idnes.cz cseh portál információi számos cseh vállalat küzd fizetési nehézségekkel, már nem kommunikálnak a kötvényeikbe fektetőkkel.

A cseh piac abban egyedi, hogy ott a kisebb cégek is bocsátottak ki vállalati kötvényeket, így náluk az ezekkel kapcsolatos problémák hamarabb jelentkeztek. Szlovákiában erre inkább a közepes és nagyobb cégek szánták rá magukat. Szlovákiában vállalati kötvényekbe eddig már több mint egymilliárd eurót fektettek a pénzüknek magasabb megtérülést kereső emberek.

Ovcarik szerint azonban a kevésbé tapasztalt befektetők számára ez rendkívül kockázatos. Jaroslav Ilek, az expertnafinancie.sk pénzügyi portál elemzőjeként már korábban figyelmeztetett arra, hogy a szlovákiai piacon több olyan cég is kínál vállalati kötvényeket, amely semmilyen tevékenységet nem folytat, csak a lehető legnagyobb hozammal próbál meg minél több ügyfelet szerezni.

Az ajánlatok között 7-8 százalékos hozamot kínálók is vannak, miközben több ilyen cég szinte egész biztosan nem lesz képes visszafizetni a kölcsönt. Eközben sok kisbefektető nem tudja, hogy szemben a bankbetétekkel a vállalati kötvények esetén nem jár - egy bizonyos összeghatárig - pénzvisszafizetési garancia.