Őrült hírek keringenek a spanyolokról

A korábban jelzettnél kevésbé esett vissza a spanyol gazdaság, és a nemzetközi befektetők bizalma is visszatérőben van az ország szerint, egy csütörtöki hír azonban felerősítette az aggodalmakat.
Kasnyik Márton, 2010. augusztus 27. péntek, 13:57
Fotó:

Nagy visszhangot váltott ki csütörtökön a piacokon, hogy a spanyol El Economista szerint akár 5,1 milliárd eurós adóbevételtől is eleshet a spanyol államkassza egy bírósági ítéletet követően.

A spanyol kormány azonban sietett cáfolni az értesülést, a pénzügyminisztérium közlése szerint az ítélet miatti kiesés közelebb lesz a 200 millió euróhoz.

Mindenesetre a befektetők spanyol gazdasági iránti bizalmának visszatérését jelzi, hogy Icap BrokerTec szerint a spanyol állampapír-hátterű származékos hitelek a héten elérték a 160 milliárd eurót, tehát a korábbinál kevésbé szorulnak a spanyol bankok és állampapírok az ECB támogatására.

Ugyanakkor a Markit iTraxx SovX szerint augusztusban - a többi gyengébbnek ítélt európai országhoz hasonlóan - a spanyol államkötvények CDS-felára is óriásit emelkedett, 63 bázisponttal 248 bázispontra emelkedett.

Ugyanebben az időben Írországban 130 bázisponttal 341 bázispontra, Görögországban pedig 174 bázisponttal a csillagászati 920,5 bázispontra ugrott az állampapírok CDS-felára.

A spanyol bruttó hazai termék a második negyedévben - a korábban jelzett 0,2 százalékkal szemben - csupán 0,1 százalékkal esett vissza a tavalyi második negyedhez képest.

Főleg a háztartási fogyasztás javult, amely 2 százalékkal múlja felül a tavalyi szintet, a tőkebefektetések azonban 7 százalékkal visszaestek.

Elemzők szerint azonban a fogyasztást a közeljövőben le fogják szorítani a spanyol kormányzat megszorításai; a pénzügyminisztérium szerint idén ismét csökkenni fog a spanyol GDP, várhatóan 0,3 százalékkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK