Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csehországban egyre több az olyan társaság, amely vállalati kötvényeket bocsátott ki, ám időközben csődöt jelentett. Akik ezekbe fektettek, búcsút inthetnek a pénzüknek - idézte a pozsonyi Új Szó Maros Ovcarikot, a Financny kompas pénzügyi portál elemzőjét. Az idnes.cz cseh portál információi számos cseh vállalat küzd fizetési nehézségekkel, már nem kommunikálnak a kötvényeikbe fektetőkkel.

A cseh piac abban egyedi, hogy ott a kisebb cégek is bocsátottak ki vállalati kötvényeket, így náluk az ezekkel kapcsolatos problémák hamarabb jelentkeztek. Szlovákiában erre inkább a közepes és nagyobb cégek szánták rá magukat. Szlovákiában vállalati kötvényekbe eddig már több mint egymilliárd eurót fektettek a pénzüknek magasabb megtérülést kereső emberek.

Ovcarik szerint azonban a kevésbé tapasztalt befektetők számára ez rendkívül kockázatos. Jaroslav Ilek, az expertnafinancie.sk pénzügyi portál elemzőjeként már korábban figyelmeztetett arra, hogy a szlovákiai piacon több olyan cég is kínál vállalati kötvényeket, amely semmilyen tevékenységet nem folytat, csak a lehető legnagyobb hozammal próbál meg minél több ügyfelet szerezni.

Az ajánlatok között 7-8 százalékos hozamot kínálók is vannak, miközben több ilyen cég szinte egész biztosan nem lesz képes visszafizetni a kölcsönt. Eközben sok kisbefektető nem tudja, hogy szemben a bankbetétekkel a vállalati kötvények esetén nem jár - egy bizonyos összeghatárig - pénzvisszafizetési garancia.