BUX
40021

Őrült rángatózásba kezdett az euró (frissített)

Hullámvasútra került az euró az Európai Központi Bank kamatdöntő ülését követően: az alapkamat és a negatív betéti kamat további csökkentésére, illetve a kötvényvásárlások emelésének hírére gyengült, majd - miután kiderült, hogy ez várhatóan nem fog folytatódni - erősödött.

Napi.hu, 2016. március 10. csütörtök, 13:56

Ahhoz, hogy a mai napot a sikerek között könyvelhessük el, Mario Draghinak, az Európai Központi Bank (ECB) elnökének meg kell győznie a befektetőket arról, hogy az eurózóna gazdaságának kilábalása folytatódni fog - vezette fel az európai jegybank csütörtöki kamatdöntő ülését Ipek Ozkardeskaya a London Capital Group tőketársaság elemzője.

Ezt várták

Az euró kissé gyengült a döntés előtt, ami arra utalt, hogy a piaci szereplők gazdaságösztönző intézkedéseket várnak a banktól. A döntés nyomán aztán tovább veszített értékéből a közös európai valuta.

A bank monetáris tanácsa 0,05 százalékról 0-ra csökkentette alapkamatát, és mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra a kereskedelmi bankok betéteire adott kamatát (azaz a bankoknak többet kell fizetniük a jegybanknál parkoltatott pénzük után). "Cserébe" új hosszú távú, alacsony kamatozású hitelprogramot (LTRO) indítanak a bankoknak.

Emellett áprilistól 20 milliárd euróval, 80 milliárdra emelik az ECB havi kötvényvásárlásainak keretösszegét, más szóval bővítik a pénznyomtatást. A bank a jövőben vásárol befektetésre ajánlott, euróban jegyzett vállalati kötvényeket is. A hírre az euró az 1,09 dollár/eurós szint alá gyengült, az amerikai tőzsdék határidős jegyzései megugrottak, az európai tőzsdék kilőttek.

Bevetették a nehéztüzérséget

A piacokat meglepte, hogy a gyakorlatilag nullám álló alapkamatot valóban nullára csökkentették, ami várhatóan az euró jelentős gyengülésében ölt majd testet - írta a döntésre adott reakciójában Dávid Morrison, tőkepiaci elemző a Guardian tudósítása szerint.

Ha ehhez hozzávesszük a kötvényvásárlások felpörgetését, akkor elmondhatjuk, hogy Draghi bevetette a nehéztüzérséget az eurózóna gazdaságának élénkítése érdekében. Majd meglátjuk, hogy lesz-e mindennek tartós hatása vagy sem. A pozitív eredmény jele lenne, ha a közös európai valuta tovább gyengülne.

Folytatódik, amíg folytatódik

Az ECB döntései lehetővé teszik, hogy kihasználják a monetáris enyhítés egyes intézkedései közötti szinergiákat. Ez erősíti a gazdaságot és támaszt ad az inflációnak, amely így visszatérhet a bank céljához, a kissé két százalék alatti szinthez - olvasta sajtótájékoztatója elején Draghi a bank közleményét.

Az alacsony kamatok "hosszú ideig" a jelenlegi mélységben maradhatnak. A bankelnök emellett arra számít, hogy a kötvényvásárlás legalább 2017 márciusáig folytatódik. Erre van szükség az inflációs cél eléréséhez.

A beszéd közben folytatódtak az eurótagállamok kötvényeinek piacán kibontakozott vásárlások. Az erős kereslet leginkább az övezet perifériáján lévő országok, Portugália és Spanyolország kötvényhozamait nyomta a le.

Csődöt mondott jóslatok

Az eurózóna növekedése visszafogott tempóban folytatódik - osztotta meg a bankelnök várakozásait a sajtómunkásokkal. Emiatt szükség van az ECB támogatására. Az alacsony energiaköltségek segítik a fogyasztást és növelik a vállalati profitokat. A tagállamok költségvetése a bevándorláshoz köthető pluszkiadások miatt szintén gazdaságösztönző jellegű. A növekedési várakozásokat a feltörekvő piacok gyengélkedése rontja.

Az ECB egy százalékról 0,1 százalékra csökkentette 2016-os inflációs várakozását. A jövő évre 1,6 százalék helyett 1,3 százalékot jósolnak, 2018-ra tartják az 1,6 százalékos előrejelzést. Az eurózna GDP-je 1,4 százalékkal bővülhet idén - egy hónappal ezelőtt még 1,7 százalékos pluszt vártak. Nem változott viszont a 2017-es és a 2018-as 1,8-1,8 százalékos prognózis.

Draghi elismételte a bank álláspontját, miszerint a monetáris politika csak a kormányok megfelelő viselkedése, a hatékonyságot növelő reformok végrehajtása és az infrastruktúra fejlesztése esetén lehet hatásos.

Fordulat

Az elsők között elhangzott egyik kérdésre válaszolva a bankelnök azt mondta, hogy tapasztalataik szerint a negatív betéti kamat jól működik, nem károsította a pénzügyi szektor intézményeit. (Ezt sok szakértő vitatja, mivel lyukat üt a bankok profitján.) Ugyanakkor az ECB nem tervezi kamatai további - végeláthatatlan - csökkentését.

Erre a kijelentésre - mármint, hogy a kamat nem csökkenhet akármeddig - az euró visszanyerte elvesztett erejét. Előzőleg egészen 1,0825-ig gyengült a dollárral szemben, majd 1,10 fölé erősödött. Az európai tőzsdék hegymenete is durván megtört.

Van még muníció

Draghi egyetlen megjegyzésével alááshatta az ECB ösztönzőprogramjának hatását - véli Francesco Papadia, az európai jegybank piaci tevékenységének korábbi irányítója. Szerinte elég ránézni az euró hirtelen erősödésére, hogy ezt gondoljuk - derült ki twitterüzenetéből.

Egy további kérdésre válaszolva az ECB elnöke azt mondta, hogy előző gazdasági előrejelzésük készítése, december óta romlott a gazdasági környezet és változtak a pénzügyi feltételek is. Az olaj árának túlzott hullámzása a legjobb bizonyítéka annak, hogy gyengültek a gazdasági és az inflációs kilátások.

A mai döntés bizonyítja, hogy az európai jegybank nem fogyott ki a gazdaság befolyásolását szolgáló muníciójából - mondta egy további kérdésre felelve.

A forint is megmozdult

Az európai jegybank elnöke szerint az eurózóna gazdasága jelenleg nincs deflációs periódusban. Ennek nem mond ellent, hogy néhány hónapig csökkennek az árak, mert az év végére megjelenik majd az áremelkedés - nem kis részben az ECB monetáris politikájának köszönhetően. Más kérdés, hogy a bank célértékének elérése több időbe telik.

A sajtótájékoztató végén a MarketWatch tudósítója megjegyezte, hogy bár az európai jegybank a vártnál nagyobb lépéseivel bombát robbantott, az erőteljes piaci hatás - ahogy az euró árfolyamának hullámzása mutatta - nem sokáig tartott.

Az ECB döntése, illetve az arra adott piaci reakciók megmozgatták a forint árfolyamát is - derül ki a CIB gyors elemzéséből. Előbb 309 forint közelébe erősödött a magyar valuta, majd Draghi sajtótájékoztatója alatt 310 fölé gyengült. A bank elemzői szerint az ECB intézkedései utat nyitnak az MNB további monetáris enyhítése - akár újabb kamatcsökkentése - előtt is.

Draghi sajtótájékoztatójának végén a 311 forint/eurós árfolyam felé lépdelt a magyar fizetőeszköz.