Orvlövészek négy rendőrt agyonlőttek Dallasban

Orvlövészek négy rendőrt agyonlőttek, hetet megsebesítettek a rendőri túlkapások ellen békésnek indult tüntetésen az egyesült államokbeli Dallasban csütörtök éjszaka - jelentette az amerikai média. A legfrissebb hírek szerint két elkövetőt letartóztattak, de eggyel a rendőrség még tárgyalásokat folytat, amelyeket időnként fegyverropogás szakít meg.
MTI, 2016. július 8. péntek, 09:00
Fotó: Reuters

A dallasi rendőrfőnök, David Brown jelentette be a hírt, hogy letartóztatták a két orvlövészt, de mindjárt hozzátette, hogy egy nőt is őrizetbe vettek és további gyanúsítottjai is vannak a lövöldözésnek. Egyikük azt állította, hogy robbanószerkezeteket is elhelyeztek, "a városban mindenütt".

A káosz a texasi nagyvárosban helyi idő szerint este kilenc órakor tört ki, mert az orvlövészek tüzet nyitottak a békés tüntetőket kísérő rendőrökre. Előzőleg több ezren vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak az elmúlt napokban elkövetett amerikai rendőri erőszak ellen: kedden a louisianai fővárosban, Baton Rouge-ban lőtt agyon két rendőr intézkedés közben egy férfit, csütörtökön reggel pedig az északi Minnesota államban lévő Falcon Heightsben (St. Paul városa mellett) forgalmi igazoltatás közben lőtte le a rendőr a jogosítványát kereső autóst. Mindkét esetben a rendőrök fehérek, az áldozatok fekete bőrűek voltak.

Dallasban a Fox televízió helyszínről tudósító riporterének megfogalmazásában "elszabadult a pokol". Gregg Abbott, Texas állam kormányzója egységre szólította a lakosságot. David Brown rendőrfőnök és Mike Rawlings polgármester sajtótájékoztatón igyekezett megnyugtatni a helyieket, de ennek egyelőre nem sok foganatja lett. A városban fokozott maradt a rendőri jelenlét, a magasban helikopterek cirkálnak. Az Egyesült Államok szövetségi Légügyi Hatósága átmeneti repülési korlátozásról döntött, ennek értelmében Dallas felett egyelőre nem repülhetnek át utasszállító repülőgépek. A Facebook közösségi portál is fokozott ellenőrzést vezetett be felhasználói körében.

Rendőrségi hírek szerint a támadók célja az volt, hogy minél több rendőrt öljenek meg. Az egyikük egyébként feladta magát, miután a fotóját köröztették.

Csütörtökön este más amerikai nagyvárosokban is tüntetés volt a rendőri erőszak és a hatósági túlkapások ellen. Utcára vonultak a minnesotai St. Paulban, továbbá Chicagóban, New Yorkban, a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben, a louisianai Baton Rouge-ban, az oregoni Portlandban. Utóbbi helyszínen letartóztattak egy fegyveres férfit, aki szintén lövöldözni akart a békés tüntetésen. Washingtonban a Fehér Ház előtt tüntetők a Capitolium, azaz a törvényhozás elé vonultak, és be is akartak hatolni az épületbe. Péntekre virradóra még mindig rendőri sorfal védte az épületet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antonchigurs, 2016.07.08 10:02

@lomb: Ez már nem "amerikai álom", hanem amerikai káosz.
Az USA a 60-as évek óta, folyamatosan csúszik lefelé, ezt visszafordítaniuk lehetetlenség, nemhogy kína, hanem india is be fogja előzni.
Hatalmi súlyát a fegyverkezés adja, mert abban élen jár, anyahajóflotta, csak neki van, 5. generációs repcsik szintén, ez még fönt tartja egy darabig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.07.08 09:36

Ím az erőszak demokráciája...

És ezt a demokráciát exportálják.

Úgy néz ki, hogy a feketék integrációja nem igazán akar sikeredni, pedig több, mint 100 éve próbálkoznak. Lehet, hogy az arabok migrációjának elindításával, hathatós támogatásával Európában is sikerül a sajátjukhoz hasonlatos demokráciát felépíteni?

Egyébiránt hihetetlenül gyors, pontos és hatékony az ámerikai rendőrség! Az "orvlövészt" azonnal azonosították, fényképét rögvest közzétették.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html