Győzött a kormány, hiába dühöngenek az egészségügyi dolgozók

A kormány az orvosi béremeléssel valójában csapdába csalta az egészségügyi dolgozókat, mert ezzel összekapcsolva egy számukra rendkívül hátrányos törvényt fogadtatott el a parlamenttel.
Komócsin Sándor, 2020. október 7. szerda, 08:38
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

A parlament elfogadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, amely az egészségügyben dolgozók foglalkoztatási szabályait a fegyveres testületek tagjaira vonatkozó minta alapján alakítja át. Ezt döbbent csend fogadta az érintettek részéről: az "egészségügyi szolgálati viszony" bevezetése a teljes ágazat olyan mértékű átalakítását hozhatja, amelynek következményeit ma még a benne dolgozók sem látják át - írja a Népszava.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) nyílt levélben kérte számon az orvosi köztestületen a szolidaritást. A köztestület kihagyásával hoztak egy olyan törvényt, amely jelentősen átalakítja a szakdolgozók életét - mondta Balogh Zoltán, a MESZK elnöke. Az otthonápolás például ellehetetlenülhet, ezt ugyanis most a kórházban dolgozó nővérek végzik másod-, harmadállásban. Ha ettől eltiltják őket, ők sem tudják eltartani a családjukat és a betegek is ellátatlanok maradnak.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendvédelemben dolgozó egészségügyiek egyszerűen kimaradtak a szabályozásból és a béremelésből is. Mintegy 200 szakember dolgozik a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás egészségügyi intézményeiben.

A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint a másodállások megtiltása gyorsan elvezethet a vidéki kórházak bezáráshoz. "A kormány a Magyar Orvosi Kamara bértábláját használta fel arra, hogy csapdába csalja az orvostársadalmat" - derül ki a szervezet közleményéből. Az orvosi portálokon egyre nagyobb a forrongás. A legtöbben azt a lehetőséget kifogásolják, hogy ezután békeidőben is vezényelhetők lesznek az egészségügyben dolgozók, és akár két évre is áthelyezhetik őket az ország egy másik pontjára, ha az állam azt úgy akarja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.10.08 16:09

@dakujeme:
Szándékosan mondtam szélső példákat. Te meg szándékosan nem érted, nem vagy Te ennyire gyenge!
Mindemellett nekem semmi bajom az asztalossal sem, mert olyat tud, olyat csinál, amit én nem tudok.
És ez a lényeg és hasonlóság az orvos és asztalos között. Mind a kettő tudása, munkaereje érték. De nem állítottam, hogy egyenlő!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2020.10.08 15:41

@antitroll:
Az orvos nem hasonlítható eg asztaloshoz. Ha igen, akkor baj van a fejedben,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.10.08 15:34

Azt gondolom, hogy ez a döntés egy alkotmányossági vizsgálaton sem biztos, hogy átmenne
Aki katonának megy, az abban a tudatban teszi, hogy ezzel jár. Lemond egy szabadságjogáról. Az orvosokra ez a "szolgálati jogviszony"megoldás azonban visszamenőleges hatályú rájuk nézve.
Az lehet kérdés, hogy milyen választási lehetőségnek számít a jogban, ha hivatásának gyakorlásáról kénytelen lemondani, vagy a magán egészségügybe kell átmennie. Az már nem kérdés, hogy ha tömegesen otthagyják az állami egészségügyet, az hogyan tudja kezelni az amúgy is orvoshiányos helyzetet?

Maga a kormányzati húzás önmagában tisztességtelen szerintem.
Az orvos munkavállaló, aki munkaidejében elvégzett munkájáért kapja majd a megemelt összeget. Azaz ez a munkaerő ára az adott időszakra. A munkaerő piaci "termék", az orvosok munkaereje ennyit ér... lásd irigyeltebb környező országok...
Az orvos a főállású munkaidején kívül azt csinál amit akar, csakúgy mint egy asztalos. Ha az asztalos vállalhat másodállást, akkor az orvostól sem vehetik el ennek lehetőségét. Szerezhet magának másodállásában bármekkora jövedelmet, azzal GDP-t termel, adózik. A munkaereje pont annyit ér főállásban, mint mellékállásban ugyanazért a munkáért! Ez mondjuk jól vissza is számolható, ha magánpraxisban ennyit meg tudott keresni, akkor nem ott keresett sokat, hanem az állami egészségügyben irreálisan keveset, ami most némileg korrigálásra került.

Ez a "csapda" egy ócska panelproliknak szánt duma, ne hőbörögjenek, hogy egy orvos ennyit keres! Valószínűleg rettentően kontraproduktív lesz, vagy nem hiszem, hogy bárki bármikor is komolyan fogja venni, legfőképpen az állam... merthogy nincs abban a helyzetben. Azonnal kilép az orvos a magánegészségügybe vagy még rosszabb esetben külföldre, ha megpróbálják eljátszani vele!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.10.08 14:37

@Mad Max: Hazaárulók bére. Túl sok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.10.08 14:35

Itt az volt az antidemokratikus, hogy a szakdolgozókkal senki nem ült le tárgyalni.
A MOK elvitte a kéréseit majd elfogadták az összes változtatását úgy, hogy egybe belepakolták a szakdolgozókat is. Akik a 2016-os bérükre kapnak 76 százalék emelést nem úgy mint az orvosok a mostanira 120-t. Ráadasul a törvény szigorúbb a szakdolgozókkal szemben...ez diktatótikus lépés rájuk nézve. Január elsejétől ugyanúgy vonatkoznak rájuk az előírások.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html