Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament elfogadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, amely az egészségügyben dolgozók foglalkoztatási szabályait a fegyveres testületek tagjaira vonatkozó minta alapján alakítja át. Ezt döbbent csend fogadta az érintettek részéről: az "egészségügyi szolgálati viszony" bevezetése a teljes ágazat olyan mértékű átalakítását hozhatja, amelynek következményeit ma még a benne dolgozók sem látják át - írja a Népszava.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) nyílt levélben kérte számon az orvosi köztestületen a szolidaritást. A köztestület kihagyásával hoztak egy olyan törvényt, amely jelentősen átalakítja a szakdolgozók életét - mondta Balogh Zoltán, a MESZK elnöke. Az otthonápolás például ellehetetlenülhet, ezt ugyanis most a kórházban dolgozó nővérek végzik másod-, harmadállásban. Ha ettől eltiltják őket, ők sem tudják eltartani a családjukat és a betegek is ellátatlanok maradnak.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendvédelemben dolgozó egészségügyiek egyszerűen kimaradtak a szabályozásból és a béremelésből is. Mintegy 200 szakember dolgozik a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás egészségügyi intézményeiben.

A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint a másodállások megtiltása gyorsan elvezethet a vidéki kórházak bezáráshoz. "A kormány a Magyar Orvosi Kamara bértábláját használta fel arra, hogy csapdába csalja az orvostársadalmat" - derül ki a szervezet közleményéből. Az orvosi portálokon egyre nagyobb a forrongás. A legtöbben azt a lehetőséget kifogásolják, hogy ezután békeidőben is vezényelhetők lesznek az egészségügyben dolgozók, és akár két évre is áthelyezhetik őket az ország egy másik pontjára, ha az állam azt úgy akarja.