Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahogy ocsúdnak az egészségügyiek a szakmájuk átalakításáról döntő keddi parlamenti szavazás után, úgy tartják egyre bizonytalanabbnak, érdemes-e aláírniuk az orvosoknak a megemelt bért kínáló új szolgálati szerződéseket - írja a Népszava. Kétséges ugyanis, hogy a beígért többlet pénz kompenzálja-e a rájuk kényszerített "katonás munkarendet". Bizonytalan az is, kibírja-e az ellátórendszer a köz- és magánszolgáltatások hirtelen szétválasztását.

A Magyar Orvosi Kamara közleményben reagált a törvényre, amit rájuk hivatkozva, de - állításuk szerint - általuk nem ismert szabályokkal szavazott meg a parlament. A béremelésről egyeztettek velük, de az meglepte őket, hogy a többletpénzért az orvosoknak vállalniuk kell, szabadon vezényelhetik őket kórházak között, mert erről viszont nem egyeztettek velük. Ezért azt akarják, hogy a módosítsák a törvényt.

A napilap kérdésére, miszerint van-e kormányzati szándék a jogszabály közeli módosítására, azt a választ kapta az Emberi Erőforrások Minisztériumától: "Ahogy a törvény hosszú előkészítése során egyeztettünk a MOK-kal, úgy a végrehajtási rendeletek kidolgozása során is egyeztetni fogunk."

- Miért is lenne jó egy orvosnak novemberben aláírnia az új jogviszonyáról a szerződést, ha az azonnal megfosztja a délutáni magánrendelésének bevételétől, de az azt kompenzáló béréhez csak három év múlva jut hozzá? - teszi fel a költői kérdést Rékassy Balázs orvos-közgazdász, aki szerint az új törvényben nincs arányban a "büntetés" a jutalmazással. Szabad Zoltán, a Magyar Orvosi Szakszervezet elnöke pedig azt mondta: az alapján amit eddig a jogszabályból láttunk senkinek sem szabadna aláírnia az új szerződését.  Ő szintén úgy tudja, hogy az egyeztetéseken a bértábláról és a hálapénz kivezetéséről volt szó, majd rá két napra megjelent egy törvény, amiről a kamara vezetése nem sokat tudott.