Rade Panic, a Szerbiai Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének elnöke felszólította a hatalom képviselőit, hogy ne provokálják az orvostársadalmat, mert ha az orvosok úgy döntenek, hogy beszüntetik a munkát "az senkinek nem lesz jó" - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Panic arra reagált, hogy több olyan szerbiai orvosra is nyomást gyakoroltak, akik aláírták azt a petíciót amellyel a köztársasági válságstáb leváltását követelik.

Egyébként maga Panic is aláírta a kezdeményezést, amelyet már mintegy 2700-an szignóztak. "Nem akarunk munkabeszüntetést, de figyelmeztetjük őket, hogy ne provokáljanak, mert akkor igazából megmutatjuk milyen állásponton vagyunk" - mondta a szakszervezeti vezető.

Predrag Kon járványügyi szakember, a szerbiai köztársasági válságstáb tagja úgy látja, hogy az emberek többsége csak akkor tartja be az egészségügyi intézkedéseket, ha megbetegszik valaki a hozzátartozói közül. "Nem vagyok a büntetések híve, de az ellenőrzésnek szigorúbbnak kell lennie. A felügyelőségek emberei meg kell hogy büntessék azokat, akik nem tartják be a rendelkezéseket" - fejtegette.

Frusztrálónak tartja, hogy ha jó hírek érkeznek, akkor a polgárok nem tartják be a szabályokat. Úgy látja, hogy mostani járványhullám annak a következménye, hogy a tavaszi korlátozó rendelkezések után túlzottan sokat és gyorsan lazítottak az egészségügyi intézkedéseken.

A szakember szerint idén még nem lesz vakcina. Tapasztalatai alapján úgy látja, hogy amikor azt mondják, hogy érkezik a vakcina, akkor az úgy néz ki, hogy elküldenek néhány tízezer darabot, s az egészségügynek már csak az marad, hogy megkérdezze, mit is kezdjen ezzel.