Így lehetne megálllítani az őserdő kiirtását

Hirtelen mindenkinek nagyon fontos lett az esőerdő, és sokan mintha azt gondolnák, hogy a brazilok azért irtják a fákat, mert nincs jobb dolguk, miközben az erdőirtás oka egyértelműen gazdasági: megéri marhát tartani - állapította meg a maga szarkasztikus módján Zsiday Viktor befektetési szakember.
Domokos László, 2019. augusztus 27. kedd, 10:32
Fotó: Getty Images

A brazilok azért irtják az erdőt, mert a fejlett és fejlődő világ végtelen mennyiségű húst hajlandó megvenni tőlük, és amíg ez így van, addig irtani is fogják - írta blogján a közgazdász.

Véleménye szerint a fejlett országok képmutatása elképesztő: részben az ő keresletük generálja az erdőirtást, de nem ezzel az alapvető okkal, hanem a következményekkel foglalkoznak. Ha Emmanuel Macron és Angela Merkel nem szeretné, hogy irtsák az esőerdőt, akkor ennek van egy egyszerű megoldása: beszéljék rá a lakosságukat, hogy kevesebb (marha)húst egyen.

Tény, hogy ugyanakkora földterület zéró vagy nagyon alacsony húsfogyasztás mellett többször annyi embert tud eltartani (teljesen egészségesen), mint ha magas az állattartás és az ezzel járó takarmánytermelés. A világ földterületeinek jelentős részét takarmánytermelésre és direkt vagy indirekt módon állattartásra használjuk, míg ha a terményeket közvetlenül megennénk, sokkal kevesebb termőterület kellene, és máris lehetne millió hektárszámra erdősíteni a fölöslegessé váló termőterületeket - fogalmazott Zsiday Viktor.

Hasonló az érvrendszer, amikor Kínát szapulják a rossz levegőminőség, és a szén-dioxid-kibocsátás miatt: Európa mindent megtesz, ám ezek a gonosz kínaiak nem hajlandóak csökkenteni a kibocsátásukat. Csak azt felejtjük el hozzátenni, hogy Kínában jelentős részben azért van ilyen nagy gyáripar, mert ott termeltetünk meg mindent - kihelyeztük a termelést: ami régen Liverpool levegőjét rontotta, amiatt most Csengduban nem látják hétszámra a napot, miközben a valódi vásárló sok esetben nem változott. Ha nem földrajzi területre, hanem végső fogyasztóra vetítenénk a kibocsátást, akkor már bizonyára korántsem lenne ennyire csodás a kép a fejlett országok szempontjából. Könnyű úgy kibocsátást csökkenteni, hogy az összes szennyező tevékenységet kirakjuk a harmadik világba (plusz bónuszként a szemetet is oda exportáljuk).

Amíg a fejlett világ nem érti meg, hogy egyedül az értelmetlen fogyasztás csökkentése vezet a fenntarthatóbb bolygóhoz - mindez pedig komoly áldozathozatallal jár mindenki részéről - addig egyrészt nem lesznek eredmények, másrészt masszív képmutatás a sokkal szegényebb országoktól elvárni a cselekvést magunk helyett. Az a helyzet, hogy mi mindannyian (tisztelet a nagyon kevés kivételnek), akik a fejlett világban élünk hipokriták vagyunk - szól a konklúzió.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Aomori, 2019.08.27 17:59

Bevallom tegnap pukiztam egyet. Utána megmértem a lábnyomomat, de nem nőtt. Hogy van ez?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dokus, 2019.08.27 16:43

Teatyaúristen! Mióta tudja már a világ, hogy a szarvasmarha a klíma legfőbb ellensége, mert tele böffenti és szellenti metánnal az ájert. És mind ezt a fejlett országok még generálják is. Abcug marhák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.08.27 14:27

a föld népessége és a globális életszínvonal is dinamikusan növekszik, így a co emisszió mindenképp fokozódni fog.

ma pl 3 x annyi a globális olajfelhasználás, mint a 70 es években volt, tehát nemhogy nem csökken , de minden évben tovább nő ( kivéve a vilgválságok 1-2 évét).

ezt a növekedést megállítani nem lehet, mivel a föld országainak nagy része magasról leszarja a témát, tehát felesleges is az erőlködés és az önsanyargatás, inkább az alkalmazkodáson kellene gondolkodni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2019.08.27 11:40

A gabonát mi is megehetjük (müzli), mért kell föletetni? Hogy az energia 2/3-a elvesszen?
(Lásd: Energia a mezőgazdaságban, Szelíd Energia Füzetek).)

IGAZ VAGY FALS? KLÍMA-KVÍZ 9-99 ÉVESEKNEK

1. Melyik nem üvegház-gáz?

metán
triptofán
FuranFlex
celofán
bután

2. Melyik energiaforrás nem fosszilis?

nafta
földgáz
hidrogén
nitrogén

3. Hol nagyobb a fölmelegedés?

Afrikában
Északi sarkon
Európában
Ausztráliában

4. Hány klímahűtő kell a felmelegedés megelőzéséhez?

ezer
százezer
egy millió
egy milliárd

5. Mik a jelei a klímaváltozásnak?

Melegebb a tél, a nyár.
Lassabban folyik a Tisza.
A költöző madarak maradnak.
Mediterrán kártevők jönnek.
Tornádó, óriási felhőszakadás, árvíz ? ahol eddig nem volt.

6. A Föld hőfok-emelkedését 1,5*C alatt kell tartani. Ehhez csak még kevés CO2-őt szabad kibocsátanunk. Hány év alatt telítjük a légkört, ha nem fogjuk vissza az égetést?

1
10
100
1000

7. Hány évünk maradt még a visszafordíthatatlanságig?

1
10
100
1000


8. Melyik gyár bocsát ki legtöbb széndioxidot?

műtrágya-
cement-
acél-
hegedűgyár

9. Mit jelent a klíma-igazságosság?

Mindenki annyi fosszilist égethet el, amennyit csak akar.
Minden égetést be kell tiltani.
A fejlődő országoknak megengedett, hogy kiépítsék infrastruktúrájukat
(utak, iskolák, kórházak, ivóvíz).

10. Melyik jármű nem bocsát ki széndioxidot?

gőzhajó
űrhajó
kerékpár
ökrösszekér
elektro-autó
riksa

11. Melyik ételnek a legnagyobb a karbon-lábnyoma?

egy tál cseresznye
uborkasaláta
hamburger
csirkepaprikás

12. Melyik a legjobb klímavédelem?

atomerőmű
szögesdrót
hőszigetelés
bringázás

13. Melyik metán-forrás a legveszélyesebb?

olvadó Szibéria
mélyvízi metánhidrát
földgáz-föltárás
tehénszellentés
vulkán

14. Hogyan számíthatod ki a karbon-lábnyomod?

Fölhívod az adóhivatalt.
Megnézed, mekkora a cipőd.
Összegyűjtöd a kilélegzett széndioxidodat egy nylonzsákban.
Összeadod az összes kWh-energiafogyasztásod és megszorzod 400g CO2-vel (lásd Energiamenü)

GRETA THUNBERG: AZT AKAROM, HOGY PÁNIKBA ESSETEK! Greta beszédei
Ich will, dass ihr in Panik geratet! Meine Reden zum Klimaschutz | Fischer Taschenbuch, Aus dem Englischen von Ulrike Bischoff, 2019. július
Ez egy online-könyv, kéthetente jön egy új fejezet, két nyelven. (Előzőek: Precht: Vadászok, Adler/Sch.: Green New Deal /11 társadalommodell/, Hermann: Atomzeitalter, Nürnberger: Luther). www.okobetyar.blog.hu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html