Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fox televíziónak adott interjújában Steve Mnuchin arra a szombati amerikai-kínai közös közleményre utalt, miszerint az Egyesült Államok és Kína folytatja a tárgyalásokat arról, hogy Peking milyen intézkedéseket foganatosítson amerikai energetikai és agrárimportja növelése érdekében, csökkentendő az Egyesült Államokkal szemben meglévő, mintegy 335 milliárd dolláros évi kereskedelmi többletét.

Washington 200 milliárd dollár értékű csökkentést javasolt, a szombati közleményben azonban nem esik szó konkrét számokról - írta az MTI.

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója vasárnap két amerikai televíziós műsornak is nyilatkozott a kereskedelmi tárgyalásokról. A CBS Szemben a nemzettel című vitaműsorában azt fejtegette, hogy még túl korai a Donald Trump elnök által emlegetett 200 milliárd dolláros csökkentés konkrétumairól beszélni. A részleteket most dolgozzuk ki - mondta Kudlow.

A következő lépés - mind Mnuchin, mind Kudlow interjúja szerint - Wilbur Ross kereskedelmi miniszter várható pekingi látogatása lesz, amelyen áttekintik a gazdaság azon területeit, ahol Kína megnövelheti Amerikából származó importját. Amerikai álláspont szerint az energetika, a cseppfolyós gáz, a kisipar és az agrárium lehet az a terület, ahol Kína jelentős mértékben növelheti importját. Mnuchin elmondása szerint az Egyesült Államok arra számít, hogy Kína legalább 35-40 százalékkal növeli majd a mezőgazdasági termékek importját.

A szombati közös közlemény ugyanakkor nem tett említést arról, hogy feloldják-e a telekommunikációs alkatrészeket gyártó kínai ZTE vállalat ellen hozott korlátozásokat. Donald Trump elnök a héten még azt ígérte, hogy közbenjár ennek érdekében. Nagy bajba kerülhet a Telenor - ezt a cikket olvasta már?