Összecsaptak a németek a menekültkérdésben

Éles ellentét alakult ki az Angela Merkel CDU-elnöki posztjára pályázó elnökjelöltek között a menekültkérdésben. A három éllovas közül csak egy tart ki amellett, hogy a menekült státus elnyerését továbbra is az alkotmány biztosítsa.
Komócsin Sándor, 2018. november 22. csütörtök, 15:55
Fotó: AFP

Éles vita alakult ki az Angela Merkel német kancellár CDU-elnöki posztjáért versenyző politikusok között a menekültprobléma körül - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből. A három esélyes jelölt országos nyilvános vitasorozatának egyik Kelet-Németországban tartott állomásán Friedrich Merz, aki a közvélemény-kutatások szerint a legesélyesebb versenyző, erősen nyitott. Azt mondta, hogy kérdőjelezhető a menekültstátus elnyeréséhez fűződő jog, amit az ország alkotmányos alapjogként biztosít az érkezőknek.

Az FT értékelése szerint ez világos bizonyítéka annak, milyen erőteljesen uralja a közbeszédet a bevándorlás ügye azóta, hogy Merkel 2015-ben lehetővé tette több mint egymillió menekült bejutását Németországba. Merz úgy fogalmazott, nyilvános vitát kellene folytatni arról, fenntartsák-e ezt az alkotmányos jogot. A kérdés az lenne, hogy kiegészítsék-e egy "jogi figyelmeztetéssel", amely jelezné, hogy a menekültstátus megadása semmilyen körülmények között nem automatikus.

Heves kritika

Nem kellett sokat várni a válaszra. Az hagyján, hogy baloldali politikusok és a menekülteket segítő civil szervezetek is elutasították a felvetését, de még legnagyobb ellenfele az elnökválasztási küzdelemben, a centristának - a gúnyolódó kritikusok szerint mini Merkelnek - tartott Annegret Karmp-Karrenbauer is élesen szembe fordult vele. Szerinte a menekültjogok bármilyen korlátozása ellenkezik a CDU szellemével és párt legendás kancellárja, Helmut Kohl örökségével. Ez az, ami különbséget tesz a konzervatív párt és a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) között.

Ezzel arra utalt, hogy Merz felvetésével lényegében az AfD programjából vett át egy passzust, ami illeszkedik abba a stratégiájába, hogy visszacsábítsa az utóbbi években az AfD-hez pártolt CDU-szavazókat. Kramp-Karrenbauer ebben az ügyben kétfrontos harcot vív, ugyanis a harmadik esélyes elnökjelölt, Jens Spahn egészségügyi miniszer is a menekültjogok korlátozását támogatja arra hivatkozva, hogy sokan visszaélve ezekkel valójában gazdasági bevándorlóként próbálnak szerencsét a világ menekült útvonalain elindulva.

Nyerő taktika lehet

A menekültstátushoz való jog 1949 óta része a német alkotmánynak. Akkoriban a náci rezsim számos áldozata nem talált magának biztonságos menedéket más országban, így az alkotmányozók úgy érezték, kötelességük védelmet kínálni nekik. Az ezzel kapcsolatos vita azonban szimpla politikai taktika is lehet a CDU-elnökjelöltek részéről: Merkelével szemben karakteres állásponttal igyekezhetnek megszerezni a párt decemberi elnökválasztó kongresszusán részt vevő küldöttek támogatását.

Bár a kancellár azt tervezi, hogy végigviszi a jelenlegi kormányzati ciklust 2021-ig, a szakértők úgy vélik, hogy ha Merz lesz az utóda a kormánypárt elnöki posztján, akkor aligha tudnak majd harmonikusan együttműködni. Merzet Merkel távolította el a CDU parlamenti frakcióvezetői székéből 2002-ben. Most elnökjelöltként arra játszhat, hogy pártjának többsége a merkeli centrista politika helyett karakteres jobboldali irányvonalat szeretne, főként a migráció kérdésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2018.11.23 14:02

@Xenador: Újabb csemege! A Guardiannak adott interjút a szoclib oldal krémje: Hillary Clinton, Tony Blair és Matteo Renzi.
Na mivel magyarázza Clinton a ballib oldal gyengülését, Trump győzelmét, a Brexitet? Na mivel? Hát a bevándorlással :-)))

www.theguardian.com/world/2018/nov/22/hillary-clinton-europe-must-curb-immigration-stop-populists-trump-brexit?CMP=Share_iOSApp_Other
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.11.23 13:06

@Xenador: "Az FT értékelése szerint ez világos bizonyítéka annak, milyen erőteljesen uralja a közbeszédet a bevándorlás ügye"
Vigyázz mindjárt jön Suzywong aztán helyre rakja az FT-t. Még ilyen hülyeséget leírni, mikor mindenki tudja, hogy Németországban ez nem érdekel senkit! A németek sokkal okosabb emberek, mint a magyarok és különben is: Merkel nem okozója migráns-krízisnek, hanem éppen a megoldója. :-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.11.23 11:04

orbán ragyogó külügyminiszter lenne, ha köszörüvel egy kis modort tennének rá, jól érzékeli a sikamlós témákat, mint a kettős állampolgárság, és ez a migráns história, jó, senki nem volt olyan élesen szembeállítva a problémával, mikor álnok jószomszédaink, a görögök, a makedónok , a szerbek és a horvátok minden gátlás nélkül rászabadítottak az országra egymillió iszlám harcost, helyén volt az esze és a szíve, merkel meg mint aijedt ostoba tapsifüles csak várja sorsát, ami óhatatlan. Hazai ellenzékiek meg pont ezen az ügyön bizonyították alkalmatlanságukat, Gyurcsány még be is fogad saját házába jó pédával, hülye fodor meg kijelenti, hogy a kopt keresztényeken kívül nincs keresztény üldözés, neki a több millió szíriai és iraki kersztény elüldözése és kiirtása semmi, de maguk a koptok is elegek az átütő keresztényüldözéshez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Xenador, 2018.11.23 00:54

"Az FT értékelése szerint ez világos bizonyítéka annak, milyen erőteljesen uralja a közbeszédet a bevándorlás ügye"

Pedig én azt hallottam, hogy ezt azt egészet csak Orbán erőlteti, mást egyáltalán nem érdekel, a németek pedig örülnek.

"Ez az, ami különbséget tesz a konzervatív párt és a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) között."

Csak ez? Egy elnökjelöltnek lehetne jobb véleménye is a saját pártjáról.

"Jens Spahn egészségügyi miniszer is a menekültjogok korlátozását támogatja arra hivatkozva, hogy sokan visszaélve ezekkel valójában gazdasági bevándorlóként próbálnak szerencsét a világ menekült útvonalain elindulva."

Három éve, amikor ezt a megnevezést használni kezdte Orbán, a "menekült"-től való megkülönböztetésként, az egész Szabad Világ hörögve ugrott a torkának. Aztán most lám csak. Mi pedig isszuk, és még sokáig inni fogjuk ennek a levét. Köszönjük, német barmok.

"Bár a kancellár azt tervezi, hogy végigviszi a jelenlegi kormányzati ciklust 2021-ig"

Igen, ezt már így kell pontosan mondani. Tervezi. Lesz ez még reméli is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

knobliboy, 2018.11.22 17:16

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html