Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vasárnap összecsapásra került sor Szófiában a CEZ cseh áramszolgáltató székházánál az áram árának emelése ellen tüntetők és a rendőrök között. Az országos tiltakozások egy héttel ezelőtt kezdődtek, amikor a fogyasztók megkapták decemberi számlájukat, amely a korábbinak egyes esetekben a többszörösére rúgott - írta a The Sofia Globe. A tüntetők a kormány azonnali lemondását és a közmű-monopóliumok államosítását követelték. Plovdivban több mint 7000-en tiltakoztak az EVN áramszolgáltató központjánál, mint a helyi hírügynökség, a Focus beszámolt róla. Várnában mintegy 8000-en vonultak az utcára, más városokban az Energo Pro szolgáltató elkergetését követelték. Mellesleg az Eurostat legújabb adatai szerint az egész Európai Unióban Bulgáriában a legolcsóbb az áram.

Az állami energiaügyi bizottság vizsgálatot folytat a CEZ ellen, és várhatóan napokon belül dönt arról, hogy megfosztja-e bulgáriai működési engedélyétől a vállalatnál tapasztalt szabálytalanságok miatt. A döntés némi halasztást szenvedhet, mivel Bojko Boriszov miniszterelnök lemondásra szólította fel a bizottság elnökét, Juliana Ivanovát, aki mindössze négy napot töltött ezen a poszton, így nehezen hibáztatható a kialakult helyzetért. Az energiaügyi és gazdasági miniszter, Deljan Dobrev ugyanakkor felhívta az állami pénzügyi felügyeletet, hogy indítson vizsgálatot az EVN és az Energo Pro áramszolgáltatók ellen is. A miniszter azzal vádolta a cseh céget, hogy megrendeléseinek 80 százalékánál nemhogy tendert nem írtak ki, de még írásos szerződést sem kötöttek.

A CEZ Bulgaria biztosítja több mint 2 millió háztartás, köztük a főváros áramellátását. Az eseményekre reagálva a vállalat úgy nyilatkozott, hogy megértik az emberek haragját, minden egyes előfizető panaszát ki fogják vizsgálni, és ha jogos, és hibát követtek el a számlázásnál, készek kártérítést fizetni nekik.

Mint a Novinite szófiai hírügynökség cseh forrásokra hivatkozva írta, a CEZ szerint a bulgáriai helyzet alapvetően különbözik az albántól, ahonnan gyakorlatilag kitiltották a vállalatot. Ott a kormánnyal és szerveivel keveredett ár- és adóvitába a CEZ, s emiatt fosztották meg januárban működési engedélyétől. Mindenesetre a mostani események, miközben az albániai vita sem zárult le, komoly csapást jelentenek a cseh vállalatóriás stratégiájára, amelynek fontos célpontja volt a Balkán.