Összefogás nélkül 15 ország hajója süllyedne Európában

Az Európai Uniónak ki kell alakítania egy középtávú tervet arra vonatkozóan, hogyan képzeli el a kilábalást a válságból, ki kell jelölni a kívánt célokat és az ezekhez kapcsolódó időpontokat – mondta Jean-Paul Betbez, a Crédit Agricole elemzési központjának vezetője egy budapesti háttérbeszélgetésen.
NAPI, 2010. szeptember 3. péntek, 06:45
Fotó:

A folyamat korántsem egyszerű, hiszen alapvető érdekellentétek húzódnak a befektetők és a lakosság között: előbbiek számára fontos, hogy a tagországok minél hamarabb lefaragják a költségvetési hiányukat, utóbbiak dinamikusabb növekedést szeretnének. A kettőt részben csak egymás rovására lehet egyszerre megvalósítani, ezért fontos az összehangolt terv és az egyensúlyok megtalálása.

A tagországok közötti együttműködés és a konvergenciakritériumok mindig is az unió alapkövei voltak, valójában a görög válság kapcsán mutatkozott meg az igazi erejük. Szinte biztos, hogy Görögország csődbe jutott volna az uniós mentő csomag nélkül és könnyen lehet, hogy a többi déli állam is hasonló sorsra jutott volna védőháló hiányában.

A szakértő úgy véli: összefogás nélkül 15 külön süllyedő hajó lenne most Európában, az euróval viszont csak átmeneti rázkódásokon kell túllendülniük a közös devizát használó nemzeteknek.

További részletek a pénteki Napi Gazdaságban

HOZZÁSZÓLÁSOK