Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A negatív kamatok és egyéb, nem konvencionális monetáris politikai eszközöknek nincs köze a politikai populizmus előretöréséhez - mondta Jose Vinals, az IMF monetáris és tőkepiaci igazgatója a CNBC-nek adott interjújában. A szakértő arra a szóváltásra reagált, amely az elmúlt időszakban bontakozott ki a német kormányzat képviselői és az ECB tisztségviselői között.

Az ECB ultra laza monetáris politikáját hagyományosan kritizáló német kormány részéről múlt hét végén Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter nyilatkozta azt egy eseményen: a jegybankok ultra laza monetáris politikája immár nem gyógyszer a gazdasági problémákra, hanem azok okozójává vált. Elmondása szerint közölte Mario Draghi ECB-elnökkel, hogy a német szélsőjobboldali AfD választási előretöréséért 50 százalékban az ECB ultra laza monetáris politikája, az alacsony, esetenként negatív kamatlábak bevezetése is felelős. A Financial Times emlékeztet arra, hogy az AfD nem csak menekültellenes politikája, de az ECB lépéseit hevesen kritizáló megnyilvánulásai miatt is válhatott népszerűvé a német választók körében. Schäuble szerint a betéti kamatok drasztikus zuhanása rendkívül kedvezőtlenül érinti a német megtakarítókat.

A populizmus okát máshol kellene keresni

Ebbe a vitába bekapcsolódva Vinals közölte: a negatív kamatok és más monetáris ösztönzők egyértelműen élénkítik az európai gazdaságot és a politikusoknak ezt az üzenetet kellene közvetíteniük választóik felé. A populizmus előretörése egészen más okoknak köszönhető, s ha csak a monetáris politika hatásait nézzük, akkor a lanyha gazdasági növekedés sokkal jobban táplálja a szélsőségeket, mint az alacsony kamatok - mondta.

Az IMF-igazgató szerint a jegybankok ultra laza monetáris politikája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a globális gazdaság növekedési pályára tudott állni a 2007-2009-es sokk után. Mint mondta, ő nem szeretne egy olyan világban élni, ahol a jegybankok nem tették volna meg a szükséges lépéseket, ekkor ugyanis a nagy gazdasági világválsághoz lenne hasonló a helyzet, s nem múlt volna el a "nagy recesszió".

Az IMF közgazdásza szerint a negatív kamatok kedvező hatásai jócskán felülmúlják azok kedvezőtlen mellékhatásait, azonban túlzott alkalmazásuktól óvott, mondván az a készpénz felhalmozására ösztönözheti a vállalatokat és az embereket.

A német jegybankelnök is megvédte az ECB-t

Néhány napja Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke is védelmébe vette az ECB-t. A Financial Timesnak adott interjújában elmondta, nem szokatlan gyakorlat a politikusok részéről, hogy nyomást próbálnak gyakorolni a jegybankokra, azonban az ECB független. Annak feladata elsősorban az árstabilitás biztosítása, s ehhez az expanzív monetáris politika, amelyet az ECB jelenleg folytat most megfelelő megközelítést jelent - folytatta.

Weidmann szavai már csak ezért is fontosak, mivel az ECB döntéshozó testületében ő rendszerint a héja, azaz a szigorúbb monetáris politikát sürgető álláspontot képviseli, s nem egyszer ellenezte a közelmúltban is a további lazítási döntések meghozatalát. Az FT-nek nyilatkozva úgy vélte, az a német kormányzati megközelítés, amely túlságosan is a negatív kamatokra koncentrál, hibás. Az érvelés szerinte nem veszi figyelembe a monetáris politikai szélesebb gazdaságra és társadalomra gyakorolt hatásait. Az emberek nem csak betétesek, de egyben alkalmazottak, adófizetők és adósok is - hívta fel a figyelmet.

Ördögi kör

A negatív kamatok kedvezőtlen következményeire hívta fel a figyelmet nemrég Larry Fink, a világ egyik legnagyobb vagyonkezelője, a Blackrock egyik vezetője is. Szerinte arra ösztökéli a befektetőket, hogy kedvező hozamokra vadászva egyre kockázatosabb és alacsonyabb likviditással rendelkező eszközöket vásároljanak, amellyel növelik a pénzügyi rendszer kockázatit. Hatásai ellentétesek is lehetnek az eredeti célokkal - tette hozzá. A megtakarítók ugyanis úgy érezhetik, nyugdíjcélú megtakarításaik a jövőben nem lesznek képesek elegendő hozamot biztosítani számukra jövőbeni megélhetésükre, s ezért jelenlegi fogyasztásukat visszafogják, s még több megtakarítást halmoznak fel. Ezzel gyakorlatilag a negatív kamatok eredeti céljukkal ellentétes hatást váltanak ki .