Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A következő válság Görögországgal "szemben", Európa nyugati végén robbanhat ki - véli Matthew Lynn, a MarketWatch pénzügyi szakírója. Portugália az a ketyegő bomba, amely arra vár, hogy felrobbanjon. Hogy miért? Mert az ország fenntarthatatlan adósságot halmozott fel, amely jelenleg ugyan nem nagyon izgatja a befektetőket, de egy kormányváltást követően ez gyökeresen megváltozhat.

A három bukott diák

A 2009 végén kirobbant adósságválság három áldozata közül láthatóan a görögök vannak a legrosszabb bőrben. Talán hajlandók annyi áldozatra, amennyi bent tarthatja őket az eurózónában, miközben a hitelezőktől csak annyi pénzt kapnak, hogy ne menjenek csődbe. Eközben gazdaságuk képtelen a növekedésre, így mindez végül is a lehető legrosszabb patthelyzet, amelyet a felek össze tudtak hozni.

Írország az éltanuló. Mindig ez volt a legerősebb ország a három közül. Gazdasága elfogadható ütemben növekszik, köszönhetően a viszonylag erős brit fellendülésnek, ami az íreket is húzza maga után, miután Nagy-Britannia a legnagyobb exportpiacuk. A harmadik bukott diák, Portugália nem süppedt a görögökéhez hasonló állandó válságba, ám ezzel egyidejűleg nem tud felmutatni fenntartható növekedést - állítja a MartketWatch publicistája.

Fecsegő felszín

A felszínen Portugália sokkal jobb bőrben van, mint három évvel ezelőtt, amikor minden szakértő azt találgatta, mikor hullik szét az eurózóna. Lezárta a mentőprogramját tavaly májusban, miután teljesítette az Európai Központi Bank (ECB) és az IMF célkitűzéseit. A gazdaság növekedésnek indult: a GDP 0,4 százalékkal bővült a legutóbbi negyedévben, amivel megfejelte 12 hónapja tartó bővülését. A szakértők 2015-re 1,5 százalékos, 2016-ra 1,6 százalékos ütemet jósolnak.

Ha az ország tartósan talpra állna, az az EU és az IMF nagy sikere lenne. Végül is azt jelentené, hogy közgazdaságilag őrültnek látszó válságkezelésükkel - azaz a belső leértékelés (bér- és nyugdíjcsökkentések) és más megszorítások (például adóemelések) kombinációjával - háromból két országot megmentettek. Ezzel mindkét intézmény megmentené az imázsát. A gond az, hogy Portugália jó eséllyel nincs túl a válságán.

Hallgatag mély

A kilábalás egyáltalán nem látszik tartósnak. A gazdaságot főként a fogyasztói kiadások bővülése és a befektetések ciklikus fellendülése hajtja, miközben az export továbbra is hanyatlik, a munkanélküliség viszont nő. Az utóbbi a legutóbbi adat szerint 13,7 százalékon állt.

A fő probléma azonban az államadósság. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint Portugália GDP-jének 130 százalékával tartozik hitelezőinek, és ami ennél is aggasztóbb: a tartozások 70 százalékát külföldieknek kell törleszteniük. Az adósság kezelhető, ha magas, de belföldiek kezében van (ez a helyzet Olaszországgal), vagy ha külföldiek kezében van, de alacsony (ez a finn képlet). A portugálok kombinációja a - magas és főként külföldiek kezén van - a legrosszabb lehetőség.

Ráadásul ha a portugál államadóssághoz hozzáadjuk a vállalatok és a háztartások tartozásait is, akkor az eurózóna legrosszabb értékét kapjuk. Ebből a szempontból még a görögöknél is rosszabb helyzetben vannak a portugálok. És van okunk feltételezni, hogy ezeket a hiteleket is külföldiek nyújtották.

Az igazság pillanata

Amíg stabil kormány irányítja Portugáliát, addig mindez vélhetően nem okoz problémát. Ez tükröződik abban, hogy a tízéves kötvények hozama 2,7 százalék - igaz, hogy néhány hónapja csupán 1,6 százalék volt, ám az adósságválság mélyén elérte 14 százalékot. A portugál tőzsdék ledolgozták korábbi veszteségük nagyját. A gond az, hogy októberben választások lesznek, és a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a megszorításellenes programmal házaló ellenzék nyerhet. Ha ez lesz, akkor az új kormány fellazíthatja a költségvetést, ami bepöccentheti az ECB-t és az IMF-et.

A legnagyobb gond az, hogy nincs a világon olyan ország, amely vissza tudna fizetni a GDP-je 130 százalékát elérő adósságot. Csak ahhoz, hogy a tartozások ne nőjenek tovább, évi háromszázalékos gazdasági növekedésre lenne szükség, miközben semmi jele annak, hogy Portugáliában benne lenne ez a tempó. Egy ponton az ország hitelezői is rájönnek erre. Fel fogják ismerni, hogy követeléseik egy részét le kell írni, és ekkor pánikszerűen elkezdik majd kiszórni portugál kötvényeiket.