A pénzpiacok örömmel fogadták Viktor Janukovics ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi megállapodását, amelynek értelmében Oroszország 15 milliárd dollárért vásárol ukrán államkötvényeket és ezer köbméterenként 400 dollárról 268,5 dollárra szállítja le a déli szomszédjának értékesített gáz árát. A hosszabb távra tervező befektetők azonban nincsenek elragadtatva - írja a bne hírportál háttérelemzésében.

Ukrajnának néhány hónapon belül tízmilliárd dollárra van szüksége az államcsőd elkerüléséhez, ezért a friss hitel hírére több mint 100 bázisponttal (egy százalékponttal), 8,6 százalékra esett a 2023-as lejáratú ukrán államkötvény hozama. Ez a legalacsonyabb szint június óta. Az állampapírok hitelbiztosítási felára (cds) több száz bázisponttal, 800 pont alá zuhant. (Összehasonlításul: 2012 januárjának első napjaiban a tízéves magyar kötvények hozama átlépte a tíz százalékot, a cds mutató pedig a 700 bázispontot. Ezt követően kezdték lebegtetni az IMF-megállapodást - a szerk.)

Egyszerűen katasztrófa

A kötvénypiaci befektetőknél hosszabb távú ukrán üzletekben gondolkodó piaci szereplők azonban enyhén szólva kevésbé lelkesek. Ez egyszerűen katasztrófa - jellemezte a helyzetet egy vezető kijevi ügyvédi iroda munkatársa a bne-nek. Amit kiderült, hogy a nem írják alá az EU-val a társulási megállapodást, megszólaltak a telefonok. A befektetők elkezdtek idegeskedni a politikai helyzet miatt, aláírás előtt lévő szerződéseket jegeltek le meghatározatlan időre.

Az üzletemberek attól tartanak, hogy az egyébként sem kellemes ukrán üzleti környezet még kényelmetlenebbé válik, ha az ország politikailag és gazdaságilag hozzáragad a külföldi befektetőkkel szemben nem túl kedves Oroszországhoz. Ukrajna eddig is próbára tette a külföldi cégek állóképességét - mondta ezzel kapcsolatban Oleh Shamshur, a korábbi egyesült államokbeli ukrán nagykövet tanácsadója.

Elvesző remények

Bonyolult bürokratikus ügyintézés, a vesztegetés és az uram-bátyám kapcsolatok kultúrája kihívások elé állítja a külföldi vállalatokat. Nem véletlen, hogy Ukrajna a Transparency International korrupciós listáján a 144. helyre került a Közép-afrikai Köztársaság, Irán és Nigéria mellé. Sokan nagy reményeket fűztek a társulási szerződés megkötéséhez - mondja Shamshur. Ez most ugrott, ezért megerősödtek az orosz befolyás erősödésével kapcsolatos félelmek, és a működőtőke menekülőre fogta a dolgot.

Ha Janukovics képes lesz érvényesíteni a Moszkvában kötött háttérmegállapodást, azzal zöld jelzést ad Ukrajna putyinizációja előtt. A helyzet sokkal, de sokkal rosszabb lesz - fejtegeti a szakértő. Az ukrán gazdaság modernizációja háttérbe szorul, az ország még kiszolgáltatottabbá válik az önfejű orosz vezetés szeszélyeinek - ért egyet az előtte szólóval Ian Bond, a Közép-európai Reformközpont (CER) szakértője.

Zsákutca

Ahelyett, hogy diverzifikálnák Ukrajna gázellátását - Európa felől érkező importtal, a saját gázkincs feltárásával - és javítanák az energiafelhasználás hatékonyságát, a nagy gázárcsökkentéssel még erősebben hozzáláncolják az országot Oroszországhoz. Így Moszkva a gázcsap elzárásával továbbra is zsarolhatja az ukránokat, akár politikai, akár gazdasági okokból.

A szoros orosz kapcsolatnak hosszabb távon semmi értelme - figyelmeztet Bond. A gazdasági reformokat végül nem lehet majd elkerülni, függetlenül attól, milyen mézesmadzaggal csalogatta el Putyin Janukovicsot az EU-tól. Ukrajna jövője kilátástalan a protekcionista orosz-belorusz-kazah vámunióban. Azért lenne érdemes hiteleket felvenni, hogy modernizálják az országot, nem azért, ami most történt, hogy elkerüljék a modernizációt. A szakértő szerint a jó ipari és mezőgazdasági lehetőségekkel rendelkező Ukrajna sikeresen követhetné Lengyelország példáját. A lengyeleknek megérte lenyelni az EU és az IMF keserű modernizációs orvosságát - fejtegette.

A laza és a feszült

A tegnapi négyszemközti csúcsértekezlet után Putyin lazának tűnt, míg Janukovics - aki sajtóértesülések szerint hiába kérte partnerét, hogy ne tartsanak közös sajtóértekezletet - feszengett. Ukrajna kétséget kizáróan, a szó teljes értelmében stratégiai partnerünk és szövetségesünk - mondta az orosz elnök. Stratégiai megállapodást kötöttünk - jelentette ki kényszeredetten az ukrán államfő, hozzátéve, reméli, hogy véglegesen megoldották a két ország régi vitáját a gázárakkal kapcsolatban.

Janukovics nem kötelezte el magát és országát formálisan a csatlakozás mellett a Moszkva vezette vámunióhoz, ám a helyzetet ismerő szakértők szerint ez csupán idő kérdése. A mostani megállapodásnak ára van, mégpedig a belépés az orosz-belorusz-kazah szövetségbe, amelyről megfelelő időben, vélhetően a 2015-ös ukrán elnökválasztás után - ha Janukovics győz - döntenek. Az ügyet zárt ajtók mögött már levajazták - véli egy kijevi pénzügyi tanácsadó, aki nem akarta nevét adni nyilatkozatához.

Putyinnal nem lehet

Az ukrán elnök feszengése jól mutatja, milyen kétségbeejtő helyzetbe került. Az EU nyitva hagyta az ajtót a társulási megállapodás aláírása előtt és az elmúlt napokban az Európa-párti tüntetők lecsillapítása érdekében ukrán tisztviselők adták egymás kezébe a kilincset Brüsszelben. A Moszkvában történtek után azonban senki sem fogja hinni Janukovicsnak vagy miniszterelnökének, Mikola Azarovnak. Utóbbi azt állította, hogy csupán taktikai okokból, a gazdasági szükséghelyzet feloldásának idejére függesztették fel Ukrajna közelítését az EU-hoz.

Ugyanakkor Putyinnal nem játszhatják el azt a hintapolitikát az ukrán vezetők, amit Brüsszel szemben megtettek. Az orosz államfő nem az az ember, akinek nemet lehet mondani - főként egy igen után - anélkül, hogy ezt megtorolná. Janukovics most már Moszkva ölelésében van, ott kell maradnia, és teljesíteni kell mindent, amit kérnek tőle - véli az idézett kijevi pénzügyi szakember. (Helyi hírforrások szerint az orosz hitel és a gázárcsökkentés feltételeit később tisztázzák.)

Eközben a belpolitikai feszültség egyelőre nem enyhül. A kijevi Függetlenség terén demonstráló tüntetők a fagyos idő ellenére azt állítják, hogy addig maradnak, amíg kell. Nincs más választásuk - fejtegette egyikük a bne tudósítójának -, mivel szerintük Oroszország oldalán Ukrajnának nincs jövője.