Összeomlik az európai ipar, ha nincs palagáz?

Az Európai Uniónak közös álláspontot kell elfogadnia a tagországokban elérhető palagáz kitermeléséről, mert enélkül az olcsó helyi palagázt használó amerikai cégek állva hagyják európai versenytársaikat - követeli az OMV vezére.
NAPI, 2013. március 11. hétfő, 13:12
Fotó: Napi.hu

Az Európai Unió országainak egységes álláspontot kell elfogadniuk a palagáz-kitermelés megindításáról, mert enélkül az európai ipar összeomlását kockáztatják - állítja Berhard Roiss, az osztrák OMV olajvállalat vezérigazgatója. Az Egyesült Államokban a korábban elérhetetlen gázkészletek feltárása energiaellátási forradalmat indított el, míg Európában az új technológia - a gázt víz és vegyi anyagok bepumpálásával kiszorító hidraulikus rétegrepesztés - környezeti kockázatai miatt több országban moratórumot rendeltek el a palagáz kitermelésére. A nagy készletekkel rendelkező Franciaországban és Bulgáriában például ez a helyzet.

Roiss szerint az erős társadalmi ellenállással szemben az EU súlyára van szükség: nem elég, ha a tagállamok egyenként döntenek a kérdésben. Európai hátszél nélkül a 15 jelentős palagázkészlettel rendelkező tagország kormányai nemigen tudnak előrelépni ezen a téren. Ha azonban nem sikerül elindítani egy az USA-éhoz hasonló palagáz-forradalmat, akkor az európai vállalatok legyűrhetetlen versenyhátrányba kerülnek amerikai és ázsiai versenytársaikkal szemben. Ez munkahelyek tömeges elvesztéséhez vezet.

Nehogy késő legyen!

Az ipar leépülését még nem látni, ám amikor a folyamat kibontakozik, már késő lesz beavatkozni - figyelmeztet az OMV vezére. Szerinte az európai politika túl rövidlátó ahhoz, hogy meghozza a szükséges döntéseket, amelyek számolnának a probléma hosszabb távú lehetséges következményeivel.

Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa korábban jelezte, hogy dolgoznak egy technikai és környezetvédelmi elemeket tartalmazó uniós irányelven a palagáz-kitermeléssel kapcsolatban. Ugyanakkor Brüsszel nem kényszerítheti rá a tagországokat arra, hogy ilyen projekteket indítsanak. Szükség lenne néhány sikeres úttörő projektre, amely enyhíthetné az új technológiával kapcsolatos félelmeket.

Vészjelzések

Az elmúlt hónapokban több európai feldolgozóipari cég is jelezte, hogy súlyos gondokat okozhat az európai és az amerikai energiaárak közötti szakadék mélyülése. Wolfgang Eder, az osztrák Voestalpine acélgyártó vezérigazgatója a Financial Timesnak azt mondta, hogy az európai vállalatok négyszer annyit fizetnek a gázért és másfélszer annyit az elektromos áramért, mint amerikai versenytársaik.

A Voestalpine ezért azt tervezi, hogy acélipari féltermékeket előállító üzemet létesíti az USA-ban, amely 2016-tól kezdhet termelni. Eder szerint ez csak az első lépés azon az úton, amelyen elindultak, hogy kihasználják az alacsonyabb költségek kínálta lehetőségeket. Ha megmaradnak az árkülönbségek, akkor a vezérigazgató várakozása szerin a következő néhány évben más cégek - különösen az energiaintenzív ágazatokban tartozó vállalatok - is követni fogják a Voestalpine példáját.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aholoda, 2013.03.11 19:39

Ez egy hihetelen sületlenség: "az új technológia - a gázt víz és vegyi anyagok bepumpálásával kiszorító hidraulikus rétegrepesztés", mint ahogyan DCVI hozzászólasai is, mivel a vegyi anyagok NEM teszik tönkre a szerkezeti stabilitást! Mi lenne, ha mindenki CSAK ahhoz szólna hozzá, amihez legalább egy kicsit is ért?! Inkább olvassatok és tanuljatok (ez a cikk írójára is vonatkozik!): http://osztommagam.blog.hu/2013/02/15/palagazrol_kozerthetoen
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.03.11 18:41

Mikor nagy sz@rban vagyunk,mindig felbukkan egy megváltó ötlet.Ilyen volt a Mecsekben ezer tonna szám van urán,ebből mindent megtudnánk csinálni az országban.Aztán jött a termálvíz.Annyi van hogy télen még a havat is megtudnánk olvasztani,nem csak az összes lakást fűteni.
Most itt az újabb gumicsont a palagáz.Megjósolom,ebből se lesz semmi.De hagy örüljön a magyar,megint van egy világ megváltó természeti kincse.
Dolgozni,dolgozi,tisztességesen élni,száműzni a korrupciót.Ez lehetne a mi természeti kincsünk.Csak ezt nem találjuk.Tehát marad a palagáz ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DCVI, 2013.03.11 17:16

Büntetlenül nem lehet a természetet kihasználni és felelőtlenül rongálni.
Vegyi anyagokat juttatni a közetek közé és tönkretenni a szerkezeti stabilitást?
Megéri?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.03.11 16:53

A makói, békési, palagázt már termelné az OMV, ha a pénzgyárukat nem félteték volna annyira kupicáék. Bokros nagyon jól látta mi készül, a MOL vissza tartásával a magyar gázfogyasztók milliói a világpiaci ár háromszorosáért kénytelenek fizetni amikor a lábunk alatt van az olcsó pala gáz. Az OMV 36K-t fizett volna egy Mol részvényért, ehelyett a mindenkori politikusok pénz gyára lett. Vity csak oda szól herá-dinak te kéne az ancsának egy brill . Jó megy a pénztárba kapsz 100 milkát és ez így megy idestova 8 éve. Megérdemli a magyar a sorsát, Igaz a vity azért vett 25% A SZURGITOL MERT ÍGY NEM KELL ENGEDÉLYT KÉRNI putyintóAMIKOR KIRÁMOL SZÁZ MILKÁT A PÉNZTÁRBÓL.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html