Összeomlóban az amerikai mezőgazdaság

A vendéglátóipar lezárásával az Egyesült Államok mezőgazdaságának minden területén komoly, a jelen körülmények között eladhatatlan készletekkel és bevételkieséssel küzdenek a gazdálkodók. Szeretnék, ha az állam kimentené az éttermeket, így nekik is megmaradna az esélyük, hogy eladják a terményüket.
Rácz Gergő, 2020. július 17. péntek, 14:09
Fotó: Buksza

Nagy bajban van az Egyesült Államokban a mezőgazdaság, ahol a tojástermelőktől a húsiparig eladhatatlan termékkészletekkel és bizonytalan kilátásokkal küszködnek a gazdák - írja átfogó cikkében a CNN.

Egy gazdának van 24 ezer eladatlan tojása, egy disznótenyésztő korábban a nyári hónapokra napi ezer fogás kiszolgálásához szükséges darálthús előállítására rendezkedett be, és van olyan bortermelő aki már lemondott éttermi ügyfélköréről, és megpróbálja maga eladni a termékét fillérekért.

Általánosnak tekinthető probléma, hogy a mezőgazdaág működése alapjaiban függ az éttermektől, amelyek jelenleg a koronavírus járvány miatt zárva vannak, korlátozott ügyfélszámmal működhetnek, illetve látva az USA-ban egyre inkább felfutó fertőződési számokat, újabb kiesések várhatók.

Sok gazda ezért támogatja a tervezett 120 milliárd dolláros, az éttermek fenntartását célzó tervezett mentőcsomagot, mivel nekik is érdekük, hogy a legfontosabb közvetlen vevőik fennmaradjanak.

A CNN által felsorolt esetek között olyanok is vannak, akik lemondtak a szolgáltatóiparról, és maguk igyekeznek termékeiket közvetlenül a fogyasztónak értékesíteni. Ez a felhalmozott készletek miatt rövidtávon áldozatot jelent, lévén olcsón kell eladni.

Másrészt félő, hogy az eladási láncok átalakulása azt eredményezi, hogy az újranyitó éttermi ipar - bármikor is legyen az újranyitás - nem tud majd alapanyagokhoz jutni, mivel a mezőgazdaság közben már berendezkedett egy más jellegű eladási rendszerre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.07.17 22:41

@Bartleby:
szörnyen eszetlen cikk.
Ez az egyik hozadéka az internetnek.
Nélküle sosem derült volna ki, el nem tudtam volna képzelni, hogy ilyen hülye cikket képes valaki írni.
Ráadásul ők a többség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bartleby, 2020.07.17 21:55

Érdekes, én otthon ugyanannyit, vagy talán még többet is eszem mint egy étteremben. Az emberek kalóriaszükséglete nem lesz kisebb attól hogy bezártak az éttermek, max otthon eszik meg az ugyanolyan mennnnyiségű ételt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html