Összeomlott a rubel - fokozódik a pánik (frissített)

Elérte a 100 rubel/eurós határt az orosz valuta gyengülése. A moszkvai jegybank kedd reggeli óriási kamatemelése csak ideiglenesen segített a rubelen: az árfolyam némi emelkedés után megállíthatatlan szabadesésbe kezdett.
Napi.hu, 2014. december 16. kedd, 13:24
Fotó: Reuters

Az orosz valuta árfolyama 100 rubel/euróra, illetve 80,1 rubel/dollárra ugrott délutánra elvesztve azt az erősödést, amelyet a jegybank kedd reggeli váratlan, radikális kamatemelése után összeszedett. Hétfőn a 67-es szinten is jegyezték az orosz valutát, amely két éve még valahol a 30 rubel/dolláros árfolyamon tanyázott.

A moszkvai jegybank váratlanul brutális kamatemelést hajtott végre, hogy megfékezze a szabadesést: a bank döntéshozói 10,5 százalékról 17 százalékra vitték fel az alapkamatot. Ennek hatásra 58,1 rubel/dollárig erősödött az orosz deviza, ám ezt követően újrakezdődött a szánkázás. Néhány órán belül 20 százalékkal gyengült az árfolyam, ami csúcs - ezt megelőzően "csak" 10 százalékos egy napon belül elszenvedett árfolyamesést jegyeztek fel a statisztikusok.

Ez nagyon kevés volt

A központi bank beavatkozása elveszti hatását. A rubel újra gyengül párhuzamosan azzal, ahogy az olaj ára csökken - idézte a Moscow Times Timothy Asht, a Standard Bank feltörekvő piaci szakértőjét. Az orosz exportbevételek 70 százaléka, a költségvetés bevételeinek túlnyomó része az energiahordozók értékesítéséből származik. A londoni Brent tőzsdei árfolyama hordónként 60 dollár alá, 59,2 dollárra csökkent. Ilyen mélységben utoljára 2009-ban járt a fekete arany ára.

Putyint is védik
Az orosz államfő legalábbis tudott a keddi kamatemelésről, de az is lehet, hogy ő kezdeményezte a kétségbeesett lépést - írja a Reuters moszkvai forrásokra hivatkozva. A rubel zuhanásszerű értékvesztését ugyanis nem csupán azért kell megállítania a jegybanknak, hogy elejét vegye a pénzügyi káosznak, hanem azért is, hogy megóvja Vlagyimir Putyint az összeomlás borítékolható következményeitől. A Reuters kormány közeli informátora szerint nem tudni, hogy végül is Elvira Nabjullina jegybankelnök hívta-e fel az államfőt vagy fordítva. A Kreml nem kommentálta a találgatásokat, mondván: Oroszországban a jegybank független a kormánytól.

A keddi szabadeséssel együtt az év eleje óta már 60 százalékkal gyengült a rubel, a jegybank utoljára az 1990-es években hajtott végre a mostanihoz hasonlóan nagy, pánikszerű kamatemelést. Eddig több mint milliárd dollárnyi külföldi devizát szórtak el a devizatartalékokból a hazai valuta értékének védelmére - hiába. A moszkvai Szberbank elemzői szerint további intervencióval kell megtámogatni a kamatemelést. A bank ma jelentette be azt is, hogy ha az olaj ára átlag 60 dollár lesz 2015-ben, akkor az orosz GDP 4,5 százalékkal zsugorodhat.

Fejeket követelnek

Eközben erősödik a moszkvai vezetés bírálata is. A rubel és az értékpapírpiacok zuhanása nem vezethető vissza pusztán az alacsony olajárra és a nyugati szankciókra - jelentette ki Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter. Az okok között szerepel az is, hogy a befektetők nem bíznak a kormány gazdaságpolitikájában. Oleg Nyilov, a Csak Oroszország párt parlamenti frakcióvezetője a Duma rendkívüli összehívását kezdeményezte - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Mások Elvira Nabjullina jegybankelnök fejét követelik. A beavatkozás halogatása miatt veszélybe került az egész pénzügyi rendszer stabilitása. Kétlem, hogy ebben a helyzetben Nabjullina a helyén maradhat - véli Timothy Ash. A jegybank hitelessége romokba hever. Nabjullina Vlagyimir Putyin pénzügyi tanácsadójából avanzsált a jegybank élére néhány évvel ezelőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2014.12.17 11:01

@Tomi31: Csak remélem, hogy az okát is sejted.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.12.17 09:38

@erdeinyuszi: Szerintem semmit nem lát rosszul. Annyit azért érdemes figyelembe venni, hogy fegyverkezni mindig valami, vagy valaki ellen kell. Egy Oroszországgal kiegészült európai védelmi rakétarendszer ki ellen védett volna meg, vagy ki ellen irányult volna? Ahhoz kell egy közös ellenség. Maximum a Mars lakók lehettek volna, mert az USA biztos nem. Szerintem sincs mit szapulni egymást, mert úgy sem old meg semmit. Vélemények viszont gyakran ütközhetnek politikai szimpátiától, abból fakadó személyes előnyökből adódóan. Sajnos a mai politika egyik sikeres taktikája az oszd meg és uralkodj elve. Ezért nincsenek valódi érdekvédelmi szervek. Nézze csak meg, hogy már a mozdonyvezetőknek is legalább két szakszervezete van, pedagógusokról nem is beszélve. Így lehetetlen érdekeket érvényesíteni. Ez egyébként a világpolitikában is sikeresen alkalmazzák. Egy szóval, amit maga szapulásnak hív, az gyakran ennek a "szalámi" politikának az eredménye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.12.17 09:36

Nem szerencsés hogy a fejünk fölött civakodnak,mint a kocsmai látogatók.És a végén közösen fizessük a számlát,az összetört poharakat,székeket,asztalokat.
Talán az ukránoknak annak idején nem kellett volna olyan nacionalista nemzetiségi törvény hozni a parlamentben.(érdekes ez ellen,se az EU,se az USA nem tiltakozott)
Amerikai törvény,még az én s..ggem jól nyalod,azt csinálsz otthon amit akarsz.Ellenben ha nem ......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

erdeinyuszi, 2014.12.17 09:08

@ZalanIvan: Elnézést, természetesen az USA mint szuperhatalom! sajnálom a fogalmazás béli hiányosságot,de menet közben íródott! Van PHd Kalinyingrádról, úgy emlékszem ott is és több helyen olvasván pl: Az oroszok felajánlották a közös európai rakéta pajzs fejlesztését,elutasították! Az gondolom, hogy az erősebbnek sokkal nagyobb a felelőssége a békében- és nem csak én vagyok az erősebb így az lesz amit én akarok.- itt nem egymást szapulni kellene, hanem mondják el , ak iket nagyobb rálátással áldott meg a élet ,talán ön is, mit látunk rosszul,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kartacs, 2014.12.17 08:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html