Az orosz valuta árfolyama 100 rubel/euróra, illetve 80,1 rubel/dollárra ugrott délutánra elvesztve azt az erősödést, amelyet a jegybank kedd reggeli váratlan, radikális kamatemelése után összeszedett. Hétfőn a 67-es szinten is jegyezték az orosz valutát, amely két éve még valahol a 30 rubel/dolláros árfolyamon tanyázott.

A moszkvai jegybank váratlanul brutális kamatemelést hajtott végre, hogy megfékezze a szabadesést: a bank döntéshozói 10,5 százalékról 17 százalékra vitték fel az alapkamatot. Ennek hatásra 58,1 rubel/dollárig erősödött az orosz deviza, ám ezt követően újrakezdődött a szánkázás. Néhány órán belül 20 százalékkal gyengült az árfolyam, ami csúcs - ezt megelőzően "csak" 10 százalékos egy napon belül elszenvedett árfolyamesést jegyeztek fel a statisztikusok.

Ez nagyon kevés volt

A központi bank beavatkozása elveszti hatását. A rubel újra gyengül párhuzamosan azzal, ahogy az olaj ára csökken - idézte a Moscow Times Timothy Asht, a Standard Bank feltörekvő piaci szakértőjét. Az orosz exportbevételek 70 százaléka, a költségvetés bevételeinek túlnyomó része az energiahordozók értékesítéséből származik. A londoni Brent tőzsdei árfolyama hordónként 60 dollár alá, 59,2 dollárra csökkent. Ilyen mélységben utoljára 2009-ban járt a fekete arany ára.

A keddi szabadeséssel együtt az év eleje óta már 60 százalékkal gyengült a rubel, a jegybank utoljára az 1990-es években hajtott végre a mostanihoz hasonlóan nagy, pánikszerű kamatemelést. Eddig több mint milliárd dollárnyi külföldi devizát szórtak el a devizatartalékokból a hazai valuta értékének védelmére - hiába. A moszkvai Szberbank elemzői szerint további intervencióval kell megtámogatni a kamatemelést. A bank ma jelentette be azt is, hogy ha az olaj ára átlag 60 dollár lesz 2015-ben, akkor az orosz GDP 4,5 százalékkal zsugorodhat.

Fejeket követelnek

Eközben erősödik a moszkvai vezetés bírálata is. A rubel és az értékpapírpiacok zuhanása nem vezethető vissza pusztán az alacsony olajárra és a nyugati szankciókra - jelentette ki Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter. Az okok között szerepel az is, hogy a befektetők nem bíznak a kormány gazdaságpolitikájában. Oleg Nyilov, a Csak Oroszország párt parlamenti frakcióvezetője a Duma rendkívüli összehívását kezdeményezte - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Mások Elvira Nabjullina jegybankelnök fejét követelik. A beavatkozás halogatása miatt veszélybe került az egész pénzügyi rendszer stabilitása. Kétlem, hogy ebben a helyzetben Nabjullina a helyén maradhat - véli Timothy Ash. A jegybank hitelessége romokba hever. Nabjullina Vlagyimir Putyin pénzügyi tanácsadójából avanzsált a jegybank élére néhány évvel ezelőtt.