Összeomlott egy alagút Washington államban egy nukleáris hulladékot tároló hely közelében

Az Egyesült Államok északnyugati részén, a Washington állambeli Hanfordban összeomlott egy alagút egy nukleáris hulladékot tároló ipari komplexum közelében.
Papp Zsolt, 2017. május 9. kedd, 21:02
Fotó: Napi.hu

Radioaktív anyagok kiszabadulásáról nem érkeztek hírek, de az ipari komplexum több száz alkalmazottját evakuálták, a távolabbi épületekben dolgozókat riadóztatták. A környéket egyelőre lezárták - írja az MTI.

A szövetségi energetikai minisztérium közleményt adott ki, amelyben ugyan hangsúlyozta, hogy egyelőre nem áll fenn radioaktív fertőzés veszélye, de felhívta a figyelmet arra, hogy a vasbetonból épült alagút alatt fertőzött anyagok találhatók.
Hanford Seattle városától mintegy 300 kilométerre délnyugatra található.

A ma már nem működő hanfordi nukleáris központot 1943-ban hozták létre, az atomfegyver kifejlesztését szolgáló Manhattan terv keretében. Itt működött a világ első plutónium-előállító reaktora, s az itt előállított plutóniumot használták fel az első atombombánál.

(A képünk illusztráció)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2017.05.10 09:09

Ez megint egy élő példa, hogy miért kellene tiltani az atomerőműveket.
Még ha igaz is lenne, hogy a működés biztonságos, mit fogunk kezdeni a rengeteg radioaktív hulladékkal?
Miért kell a földet telerakni ilyen veszélyes, min. 250 éves lebomlású veszélyes anyagokkal?
Áder János fideszes Földmentő elnökünk, erről mi a véleménye?
Kinek az ökológiai lábnyoma?
Nem a fogyasztóké, a felhasználóké, hanem az ipari lobbié. És ehhez az aljas romboláshoz olyan politikusok járulnak hozzá, mint ön.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html