Összeomolhat az egészségügy a szomszédban - a hadsereg segítségét kérik

Válsághelyzet alakulhat ki a szlovákiai egészségügyben. Nővérek százait veszítik el a kórházak. Az alacsony fizetések miatt távozó nővéreknek vasárnap lejárt a felmondási idejük. A Szlovák Nővérkamara szerint akadozni fog az egészségügyi ellátás, az eperjesi kórházban hétfőtől a hadsereg állományába tartozó nővérek segítségét kérték.
Inforádió, 2016. február 1. hétfő, 19:16
Fotó: Reuters

Február 1-től 600 nővér és szülészasszisztens távozik 10 szlovákiai kórházból. A tömeges felmondás oka, hogy a nővérek elégedetlenek a bérüket szabályozó tavaly elfogadott törvénnyel. Szerintük növelni kellene az alapbér kiszámításakor használt szorzót, valamint az alapbért minden három év gyakorlat után. A kormány viszont nem hajlandó a sokszor kért béremelésre, ezért döntöttek úgy, nincs tovább.

Robert Fico miniszterelnök pénteken a kormányhivatalban fogadta a nővérek képviselőit, a tárgyalás azonban nem vezetett sikerre, a kormányfő nem hajlandó megnyitni a pénzcsapot. "Követeléseinket a miniszterelnök úr meghallgatta, de nem mondott semmit" - nyilatkozta a találkozót követően Iveta Lazorová, a Szlovák Nővérkamara elnöke.

A szakszervezeti vezetők szerint a kormány elbagatellizálja azt a tényt, hogy hétfőtől egyszerre 600 nővérrel kevesebb dolgozik a kórházakban. Szerintük az érintett intézményekben igenis veszélyben van a betegek biztonságos gyógykezelése. A legnagyobb veszély az eperjesi, a zsolnai és a kassai kórházat fenyegeti.

Lazorová hozzátette: különleges szakképesítéssel rendelkező nővérek távoznak, akik hiányát megsínylik majd az egyes kulcsfontosságú osztályok. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a várható ágyszám csökkentés mellett némely osztályon egyáltalán nem tudnak majd betegeket fogadni.

Válsághelyzetről szó sincs! Ez csak rémhír

Az egészségügyi minisztérium szerint minden érintett intézmény képes megoldani a kialakult helyzetet. A tárca állítja, nincs válsághelyzet, és a nővérek csak rémhíreket terjesztenek. Peter Bubla, minisztériumi szóvivő azt mondta: "Minden egyes kórházunkban biztosított a betegellátás minden páciens számára".

Ennek azonban ellentmond az a tény, hogy a szaktárca a szlovák hadseregtől kért nővéreket az eperjesi egyetemi kórházba a távozó dolgozók helyére.

A hadsereg hétfőtől hét nővért küld a kórház számára, akik az aneszteziológiai osztályon vállalnak szolgálatot. A tárca úgy véli, hogy a kórházak menedzsmentje meg tudja oldani a kórházak üzemeltetését február 1-je után is. Ezt azzal igazolják, hogy a legtöbb kórházban már sikerült felvenni új nővéreket. A tiltakozók szerint viszont a szakképzett nővéreket még hosszú ideig nem tudják pótolni a kórházak.

A nővérkamara tájékoztatása szerint a tömeges felmondással távozó dolgozók egy része már kapott is állásajánlatot. Ők kapcsolataik vagy munkaközvetítő ügynökségek révén külföldön, Csehországban, Ausztriában, Németországban, Svájcban vagy Máltán helyezkedhetnek el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vote, 2016.02.02 02:42

Orbán miatt, szétverte a szlováknegészségügyet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html