Összevesztek a csehek a lengyelekkel

Csehországban olyan törvényt fogadhatnak el hamarosan, ami korlátozza az élelmiszerimportot. A lengyel exportőrök abban bíznak, hogy ehhez még az EU-nak is lesz pár szava.
Barabás Júlia, 2021. január 27. szerda, 18:09
Fotó: Getty Images

A lengyelek élelmiszer-protekcionizmussal vádolják cseh szomszédaikat, ami szerintük szinte biztosan nem egyeztethető össze az uniós joggal, viszont nagyon érzékenyen érinti a lengyel élelmiszer-exportőröket - írja a Business Insider Polska.

A tervezett új cseh szabályozás szerint a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben eladott élelmiszerek 55 százalékának hazai termelőtől kell származnia.

Később ez az arány még tovább nő a tervek szerint, hat év alatt már 73 százalékra kell emelkednie. A prágai törvényhozás alsóházán már átment az erről szóló jogszabály, most a szenátuson a sor, hogy elfogadja a változtatást, mielőtt a köztársasági elnök elé kerülne a borítékolható jóváhagyásra.

A lengyel sajtó áttekintette a cseh szabályozás hatását, amikből az derült ki, hogy több száz lengyel terméket érint, elsősorban húst és húskészítményeket, tejtermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket. Ezeket a lengyelek gyakran exportálják déli szomszédaikhoz. Emellett feldolgozott zöldség- és gyümölcstermékek, illetve édességek és konzervek is veszíthetnek exportpiacaikból. A lengyel termelők remélik, hogy a cseh szabályozás elbukik az uniós vizsgán.

HOZZÁSZÓLÁSOK