Összezár a V4: éles bírálatokat kapott az EU

A visegrádi együttműködés (V4) misszióvezetői értekezletén megosztotta álláspontját a magyar, a lengyel, a cseh és a szlovák külügyminiszter európai egység helyreállítását szorgalmazta. Közös pont, hogy mind a négy politikus elégedetlen az unió jelenlegi működésével.
MTI, 2016. augusztus 29. hétfő, 18:36
Fotó: Napi.hu

Szijjártó Péter a visegrádi csoport (külügyminisztereinek jelenlétében megnyitott értekezleten a nagykövetek iránt támasztott elvárásként említette, hogy a magyar külpolitika minden állomáshelyén a lehető legszorosabb visegrádi együttműködés jöjjön létre, az EU jövőjéről szóló vitában határozottan képviseljék Magyarország és Közép-Európa álláspontját, valamint törekedjenek arra, hogy a tavalyi év után idén is minden külgazdasági rekord megdőljön.

Elmondta, az unió jövőjéről folytatott vitában azt az álláspontot kell a nagyköveteknek képviselniük, hogy a biztonság az első számú cél, és el kell felejteni azt a politikát, amely százezreket ösztönöz, hogy Európa felé induljanak. A tömeges bevándorlási válság veszélyt jelent, és nekünk az a dolgunk, hogy megvédjük magunkat.

Szijjártó Péter szerint a jó válaszok a tagállamok szintjén születtek a nehéz kihívásokra, nem pedig brüsszeli szinten, ezért ellenzik azokat a törekvéseket, amelyek a jövőben további hatásköröket vinnének EU-szintre, az uniós intézményeknek be kell fejezniük a túlterjeszkedést.
Ugyancsak a képviselendő álláspontról beszélve emlékeztetett: az európai szabályokat mindenkinek be kell tartani. Úgy fogalmazott: nem fogadjuk el a kettős mércét, ahogyan azt sem, ha valakit azért kritizálnak, mert betartja a szabályokat.

A lengyelek másként gondolkodnak a putyini politikáról

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter arról beszélt: Közép-Európa elvárja, hogy komolyan vegyék és partnerként tekintsenek rá. A varsói NATO-csúcstalálkozóra utalva úgy értékelt: a tanácskozás az európai együttműködés megerősödését hozta és megerősítette, hogy egyetlen tagállam sem adhatja át a felelősséget.

A 2014 óta tartó orosz lépéseket egyfajta repedésként értékelte a biztonsági szerkezetben, ugyanakkor jelezte: az ország remélhetőleg nem akarja a NATO hitelességét aláásni. Hozzátette: pozitív agendát szeretnének megvalósítani, amihez a bizalom újjáépítését szolgáló orosz magatartás szükséges.
A lengyel politikus fontosnak nevezte, hogy a visegrádi csoport katonai gyakorlatokkal, védelmi együttműködéssel hozzájáruljon az európai és a régiós biztonsághoz.

Witold Waszczykowski szólt a Brexitről is, s ezzel kapcsolatban azt sürgette: ne legyen tabu az EU jövőjéről beszélni. A reformról szóló tárgyalásokon "erős hanggal" szeretnének részt venni - folytatta -, nyitott, őszinte és elfogulatlan párbeszédet kell kezdeni, mert a megosztott Európa gyenge. Unortodox megoldás felé szeretnének haladni - összegzett a lengyel tárcavezető, aki szerint fel kell építeni a bizalom közösségét a polgárok, a tagországok és az intézmények között. Ehhez fontosnak ítélte, hogy Brüsszelben meghallják a nemzeti parlamentek hangját, és az Európai Bizottság kevésbé elfogult politikát folytasson.

A lengyel külügyminiszter a migrációval összefüggésben helyesnek nevezte a hatékony külső határvédelemre épülő politikát és sikeresnek ítélte a keleti partnerséget is. A krízisekre adott rugalmasabb válaszok érdekében további fejlődésre van szükség az energiagazdálkodás és a közlekedési infrastruktúra területén, emellett szélesebb gazdasági kooperációt szorgalmazott.

Bizalmatlanság cseh részről is

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter beszédében kifejtette: az emberek Csehországban is aggódnak, folyamatos bizonytalanságban élnek. Valami alapvetően megváltozott a világban az elmúlt években, a korábban jellemző magabiztosság, stabilitás érzése eltűnt. Szerinte a politikusok és diplomaták munkája is megváltozott, gyakorlatilag állandó tűzoltásból áll.

Úgy vélte, a kormányzás ki nem mondott feltételezésekre alapul, amelyek szerint minden válságot meg lehet oldani, és az európaiak nagyon magabiztosak e tekintetben. Lehet, ez az oka annak, hogy a kormányokat azzal vádolják, nem tudják megoldani a migrációs válságot, nem tudják megvédeni az embereket a globalizáció hatásaitól - magyarázta. Közölte: lehet, hogy jogos ez a kritika, de lehet, hogy alaptalan elvárásokra épül.

A cseh diplomácia vezetője szerint a következő időszaknak alapvetően a döntésekről kell szólnia. A legfontosabb feladat a Brexit után az európai projekt stabilitásának biztosítása, a Brexitet pedig egy radikális intézményi változás előjelének kell tekinteni - vélekedett.

Lubomír Zaorálek szerint az Európai Bizottságnak elfogulatlannak és szavahihetőnek kell lennie, a kompromisszumot és az egységet kell képviselnie, de jelenleg nem ez a jellemző. A feladat az európai egység helyreállítása, a mostani bizalmatlansággal szemben - közölte. A cseh külügyminiszter a V4-ről azt mondta: bebizonyosodott, hogy ez az együttműködés hasznos eszköz az érdekeik előremozdítására, különösen a menekülthelyzetet illetően.

A nép szavára hallgatna a szlovák fél

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter előadásában arról beszélt, hogy a V4 tagjai együtt sokkal többet tudnak elérni, és a válság szorosabbra fogta az együttműködésüket.

Emlékeztetett: országa tölti be az EU soros elnöki pozícióját, és bár az elnökségi program nem akarja azt a látszatot kelteni, hogy minden problémára megoldást találnak, ösztönzi a pragmatikus megközelítést és a konkrét célok kitűzését. Össze kell fogni Európát, meg kell hallgatni az embereket, hogy az ő valódi gondjaikkal foglalkozhassanak. Emellett fontos a fenntartható migrációs és menekültpolitika a schengeni rendszer keretében, valamint Európa globális szerepvállalásának erősítése - mondta.

A szlovák külügyminiszter a Brexitet illetően közölte: olyan szoros kapcsolatban kell maradni Nagy-Britanniával, amennyire csak lehetséges, és nem maradhat fenn túl sokáig a jelenlegi bizonytalan helyzet. Ugyancsak lényeges, hogy ne jöjjenek létre új törésvonalak Európában - tette hozzá.

Miroslav Lajcák úgy látja: az EU előtt két lehetőség áll, vagy az emberek igényeire reagál, vagy végleg válságba sodródik. Nem lehet hagyni, hogy tovább erősödjön az euroszkepticizmus, mert az EU a megoldás, nem a probléma.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.08.30 08:24

@Warlock:

Doktor úr, tessék mondani, Önt mikor és ki vizsgálta meg?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.08.29 23:06

@foldnyuzo: "Nem tudom az EU miért nem vágja képen azokat akik mint kedvezményezettek, nem hogy megköszönnék a támogatást, hanem hőzöngenek és azoknak akarják megmondani mi a teendő akik az apanázsukat folyósítják."

Lassan tényleg zárt lesz az osztályod...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2016.08.29 22:15

A migránsok miatt elégedetlenkednek. Egyszerűen nm hajlandóak tudomásul venni hogy az iszlám békésen meg tud élni mellettük. Ez a nézet már a zsidók között is terjed. Nektek, LIBERÁLISOKNAK kíváncsi vagyok a véleményére hogy kinek adtok igazat. Például a Józsefvárosban tiltakoznak a zsidók hogy a rabbiképző mellé a muszlimok imaházat építenek. Szerintetek akkor most a zsidók nem toleránsak a másság iránt, vagy ilyen esetben lehetünk elő/utóítéletesek az iszlámmal szemben igazat adva a zsidóknak?
Válaszotokat előre is köszönöm!
http://napimigrans.com/jozsefvaros-igazan-szerencses-muszlim-imahaz-epul-a-rabbikepzo-melle-az-onkormanyzat-meg-semmirol-sem-tud-2/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.08.29 21:22

@Hajnalka_vagyok:
Nem tudom az EU miért nem vágja képen azokat akik mint kedvezményezettek, nem hogy megköszönnék a támogatást, hanem hőzöngenek és azoknak akarják megmondani mi a teendő akik az apanázsukat folyósítják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2016.08.29 18:57

Az EU mukodeset az allam- es kormanyfokbol allo Europai Tanacs es a miniszterekbol allo Tanacs munkajanak minosege (kompromisszumkeszsege vagy annak hianya) szabja meg alapvetoen. En is elegedetlen vagyok veluk, kulonosen ezzel az Orban nevu gyerekkel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html