Andrej Kartapolov vezérezredes, orosz vezérkari tiszt a Komszolmolszkaja Pravdának adott interjúban elmondta, hogy eddigi szíriai hadműveleteik két támaszpontot használtak - a kis tartúszi haditengerészetit, amelyen keresztül az utánpótlást biztosították, és a nagyobb, attól mintegy 90 kilométerre levő latakiai légi és szárazföldi bázist, ahonnan a légitámadásokat indították. A katonai vezetés most egy egységes bázist akar létrehozni a tengeri, szárazföldi és légierő számára.

A The Moscow Times szerint a vezérkar műveleti főnöke nem indokolta meg, miért volna szükség az új támaszpontra vagy a jelenlegi kibővítésére, de ez a lépés nagyobb orosz részvételt jelezne a szíriai konfliktusban. A jelenlegi katonai missziókhoz ugyanis a meglevő bázisok elegendőek, nagyobb szárazföldi haderő fogadására azonban nem alkalmasak. Az új támaszpontra vonatkozó kérdéseket Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétvégi sajtóértekezletén megkerülte.

Latakia kormányzója, Ibrahim Szalim örömmel üdvözölte az orosz támaszpont tervét, amelynek létrehozása erősítené a lakosság biztonságérzetét. Mint a Szputnyik hírügynökség beszámolt róla, a tartomány jelenleg már mintegy fél millió, Szíria más részeiből menekült embernek kénytelen otthont nyújtani.