Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz vállalkozók szövetsége elégtelennek minősítette az alapkamat 17-ről 15 százalékra csökkentését az egy éve tartó, gyakran drasztikus emelések után. Képviselője szerint következetlen és továbbra sem érthető számukra a bank politikája, mert a kamatvágás csak elméletben segíti a reálgazdaságot, a hitelek még így is megfizethetetlenek. Emellett a jelenlegi monetáris politika értelmében ha a második negyedévben ismét megugrik az infláció, újra fel kell emelje a kamatokat.

Megszólaltak a keményebben bírálók is. Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes azért hibáztatta a jegybankot, hogy az nem korábban szabadította fel a rubel árfolyamát. Jevgenyij Fjodorov, az Egyesült Oroszország, Putyin elnök pártjának parlamenti képviselője a RAPSZI, a hivatalos jogi hírügynökség tudósítása szerint törvényjavaslatot készített, amely felhatalmazná a legfőbb ügyészséget a központi bank monetáris politikája és a rubel árfolyama stabilitásának ellenőrzésére.

A képviselő elfogadhatatlannak minősítette, hogy mivel a bank a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tagja, az IMF-nek joga van ellenőrizni tevékenységét, míg az orosz hatóságoknak nincs, így az akár törvényt is sérthet, nem vonható felelősségre. Fjodorovnak ez már a második kísérlete a jegybanki függetlenség korlátozására. Tavaly novemberben egy társával felszólította a legfőbb ügyészséget, hogy indítson vizsgálatot, mert szerintük a bank törvénysértő tevékenysége vezetett a rubel árfolyamának összeomlásához. Az ügyészség folyamodványukat elutasította, mivel a monetáris politika felügyeletére nem rendelkezik hatáskörrel.

Az építőipari vállalkozók viszont úgy vélik, a kamatdöntés fellendíti az ingatlanok és a jelzáloghitelek iránti keresletet.

Támogatásáról biztosította a jegybank lépését Anton Sziluanov pénzügyminiszter, aki szerint ez megnyugtatta a valutapiacot és egyensúlyba került a rubel árfolyama.

A The New York Times elemzője úgy látja, hogy a jegybank szerint nagyobb veszélyben van a bankrendszer, mint amit a magas, jelenleg 13 százalék körüli infláció jelent. A legnagyobb problémája az országnak, hogy legfontosabb bevételi forrása, az olaj ára és ezzel a rubel értéke mintegy felére zuhant. Tavaly ilyenkor a dollár 35 dollárba került, most már a 70 dollárhoz közelít.

Mihail Zadornov volt pénzügyminiszter, a VTB24 bank elnöke az RBC-nek adott interjújában kifejtette, hogy a jegybank manőverei - különösen a rubel árfolyamának felszabadítása - megmentették az országot a 2008-as pénzügyi válság megismétlődésétől. A problémát abban látja, hogy a bank magára maradt, nem élvezi megfelelően a kormány aktív támogatását, pedig egyedül nem folytathat egyszerre infláció- és válságellenes politikát. Emellett nem fordított elegendő figyelmet arra, hogy a piacok számára érthetővé tegye lépéseit, ami negatív hatásokkal járt.

Zadornov számításai szerint idén átlag 50 dolláros hordónkénti olajárral számolva 4-4,5 százalékos GDP csökkenés várható, de az infláció a második negyedévben lassulni fog, lehetőséget nyújtva további, fokozatos kamatcsökkentésekre, így a szintje decemberre 10,5 százalékra mehet le, amennyi a tavaly decemberi megugrás előtt volt.