Ostobaság helyett okos "háborút" ajánlanak Trumpnak

Az egy Kína politikai bevált az elmúlt negyven évben, Donald Trump megválasztott amerikai elnök ostobaságot követ el, ha felrúgja, ugyanis nem tudja elérni vele azokat a kereskedelmi engedményeket, amelyeket remél, így feleslegesen rontja meg az USA viszonyát Kínával.
Napi.hu, 2016. december 26. hétfő, 17:55
Fotó: MTI/EPA

Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke úgy véli, érdemes megkérdőjelezni az egy Kína politikát, nevezetesen, hogy az USA elismeri azt a pekingi álláspontot, amely szerint Tajvan a szárazföldi Kína szakadár tartománya. Úgy gondolhatja, ha lebegteti Tajvan önálló államként való elismerését, azzal kereskedelmi és egyéb engedményekre bírhatja rá Kínát.

A Bloomberg szerkesztői szerint téved, és csak az a kérdés, hogy a környezetében tényleg nincs-e senki, aki elmagyarázná neki, miért vált be az egy Kína politika az USA-nak az elmúlt 40 évben. Az Egyesült Államok ennek szellemében 1979-ben vonta vissza diplomácia képviseletét Tajvanról, elismerve, hogy a pekingi kormány Kína egyetlen legitim képviselője.

Okos színjáték

Ez a viszony stabilizálja gazdaságilag és geopolitikailag is a világ két legerősebb gazdaságával rendelkező országának viszonyát. Ezzel a világ minden bizonnyal legfontosabb megállapodása, miközben a lényeg az, hogy a felek kölcsönös színjátékot játszanak.

Az USA Kína jogának elismerése mellett szigorúan visszautasítja, hogy az anyagország katonai erővel szerezze vissza hatalmát Tajvan felett. Ennek jegyében fegyverekkel látja el a szigetország kormányát. Kétértelmű magatartásával végül is kiiktatta a legveszedelmesebb ázsiai erőszakos konfliktus (a Kína-Tajvan háború) lehetőségét.

Nem akarják

Az alternatíva az lenne, hogy elismerné Tajvant önálló államként, s szembe fordulna Kínával, ami közvetve súlyosan ártana az amerikai érdekeknek. Még az sem egyértelmű, hogy ezzel Tajvan nyerne-e, hiszen a szigetország most is tagja a nemzetközi szervezeteknek, megkapja az amerikai fegyvereket és - a pekingi tiltakozások ellenére - tetszés szerint alakítja kapcsolatait a világ országaival

Politikai szempontból a helyzet stabil: a tajvani társadalom nagy többsége elutasítja az újraegyesítést a szárazfölddel, ugyanakkor nem várja el, hogy az USA elismerje a szigetország önállóságát. És amit főként nem akarnak az az, hogy a washingtoni kormány a kínai-amerikai alkuk eszközének használja az országukat, hogy Trump esetleg eladja a függetlenségüket cserébe némi kínai kereskedelmi kedvezményért.

Semmire se menne

Az utóbbinak egyébként semmi esélye. Hszi Csin-ping kínai államfő az egyik legnagyobb szószólója annak, hogy a Nyugat nem kaphat semmilyen engedményt Kínától azt követően, hogy "egy évszázadon át megalázta" az országot. Miután jövőre az újraválasztása lesz a tét, biztos, hogy nem fog Tajvan státusára alkudozni.

Ehelyett stratégiai választ adhat a kínai vezetés: alááshatja az észak-koreai sztálinista rezsim elleni szankciókat, felpörgetheti a dél-kínai szigeteken folyó katonai tevékenységet és tengeri hadgyakorlatokat kezdhet Tajvan közelében.

Valamit valamiért

A következő adminisztráció csak azzal csikarhat ki engedményeket Kínától, ha növeli a költségeit az előbb említett keménykedésnek, miközben kínál is cserébe valamit a barátságosabb magatartásért. A dél-kínai-tengeren felerősíthetné az Obama-kormány erőfeszítéseit egy regionális koalíció szervezésére Kínával szemben.

Észak-Korea ügyében szankciókkal fenyegethetné azokat a kínai cégeket és bankokat, amelyek részt vállalnak a sztálinista rezsim fegyverkezési programjaiban. A kereskedelem területén pedig fel kellene éleszteni a TPP-t, azaz az USA részvétellel szervezett szabadkereskedelmi övezetet, amely Trump szerint az amerikai munkahelyek elvándorlását segíti.

Jobban hatna

Mindezzel sokkal komolyabb nyomást gyakorolna a pekingi vezetőkre, mint ha Tajvannak tesz gesztusokat. Ráadásul eközben lehet odahaza keménykedni a kínaiakkal: az új kormány alaposabban a körmére nézhet azoknak a kínai cégeknek, amelyek az USA-ban akarnak üzletelni, korlátozhatja a kínai újságíróknak és diákoknak kiadott vízumokat, amivel a pártvezetők gyerekeinek tanulását is nehezítené.

Agresszívebben léphet fel a Kereskedelmi Világszervezet keretein belül dömpingáron kínált kínai árukkal szemben, illetve néven nevezheti a pekingi kormányhoz köthető hackereket. Mindez összességében jobban megpuhítja az ázsiai ország vezetését, erősebb helyzetbe hozhatja az USA-t, miközben nem gyengítené, hanem erősítené Ázsia stabilitását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

halacska39, 2016.12.30 10:04

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.12.30 10:00

@halacska39:
Te is beteg vagy mi köze az én képességeimnek a cikkhez, vagy akár a tiednek?
Semmi!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2016.12.30 09:48

@foldnyuzo: Mutassál már egy topicot,ahol "szigorúan csak a témával kapcsolatos" kommentek jelennek meg! Általában elterelődnek a beszélgetések. A MANYUP lenyúlás példul rendszeresen visszatérő dolog,akármi legyen is a téma.Egyébként nem a biligyártásról beszélgettünk,ha nem tűnt volna fel. Ha volna rá képességed,még hasznát is vehetnéd az elhangzottaknak. Jobban,mint a kínai süketelésnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.12.30 09:24

@POTUS:
Magad szolgáltatsz bizonyítékot, hogy csak zavarkeltés céljából írsz. Ha nem érdekel Kína akkor miért szólsz bele mások társalgásába, te beteges lelkű! Vagy fizetnek érte?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2016.12.29 20:02

@foldnyuzo: Ki a f....t érdekel Kína? Ha háborúba keverednek az amikkal, akkor Putyin csak mosolyogni fog, maximum egy kávét kér...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html