Ostromtól tartanak - Betiltották a gyülkekezést Kijev belvárosában

A kijevi regionális közigazgatási bíróság március 8-ig betiltotta a tiltakozó akciókat az ukrán főváros központjában, beleértve a Függetlenség terét, a Majdant - derült ki szerdán. Az EU-párti tüntetők attól tartanak, hogy ennek ürügyén újra megpróbálják erővel feloszlatni demonstrációjukat.
MTI, 2014. január 15. szerda, 19:32
Fotó: Napi.hu

A bírósági döntés a városvezetés beadványa alapján egyébként még január 6-án született, azonban csak most szereztek róla tudomást a Majdanon folyó tüntetések szervezői az ítéleteket tartalmazó állami közlönyből. A határozat ráadásul már január 8-án életbe lépett. A városvezetés keresetét azzal indokolta, hogy a gyülekezések veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, a társadalmi rendet, továbbá korlátozzák az állampolgárok jogait és szabadságát.

Az adminisztráció nemrég azt állította, hogy egyre több panasz érkezik a Majdan környékén lakóktól a tüntetések miatt. Állítólag főként a zajra és a barikádok miatti nehézkes közlekedésre panaszkodnak.

Eközben Olena Lukas igazságügy-miniszter szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy néhányan a békés tiltakozóakciókat saját politikai céljaik elérésére használják, az ellenzéki politikusok "felelőtlen tetteinek" következtében pedig sérülnek a nemzetközi dokumentumokban foglalt állampolgári jogok és érdekek. Hangsúlyozta, hogy a vezetésnek "egyensúlyba kell hoznia a gyülekezés szabadságát és a többi állampolgár jogait".

"Egyesek szabadságjogainak teljesülése miatt nem sérülhetnek mások jogai" - szögezte le a miniszter.

A tüntetéseket szervező "nemzeti ellenállás" parancsnokságán szerdán közölték, hogy újabb rendőri ostromtól tartanak, ezért megerősítik a védelmet, és mobilizálják az otthon tartózkodó aktivistáikat. Állítólag növekedett a belügyi erők létszáma a főtérhez vezető utakon, amit a tüntetők szintén a közelgő ostrom jeleként értékelnek. A belügyminisztérium viszont cáfolja, hogy erősítést küldtek volna a belvárosba.

Legutóbb december 11-én kísérelték meg a rohamrendőrök ostrommal eltávolítani a tüntetőket a Függetlenség teréről. A demonstrálók azonban ellenálltak, és még aznap visszafoglalták a tér azon részét, amelyről hajnalban kiszorították őket, a belügyi erők pedig visszavonultak a térről. December vége óta nem láthatók rohamrendőrök a Majdanon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2014.01.16 10:53

Ez a különbség ukránok és magyarok között.
Az ukránok, úgy tűnik egyáltalán nem szeretnének az orosz függőségbe visszakerülni.
Nálunk meg a CÖF, meg a békamenet majd követeli, hogy kössük csak oda a szekerünket az orosz medve mögé, mert azzal majd gyorsabban haladunk, mint az uniós lovakkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html