Theresa May brit miniszterelnök környezetében úgy látják, nem várható eredmény a szűk kormánykabinet május 15-ei ülésén a brexit legkritikusabb kérdésében a vámunió fenntartásának vagy feladásának ügyében - írja a Financial Times. A kormányfő ugyan a jövő hónap végén esedékes következő európai uniós csúcsértekezletig eredményt szeretne, ám úgy tűnik, nem lesz áttörés.

Vezető kormánypárti (konzervatív) képviselők eközben elismerték, hogy őszig nem akarják bevinni az alsóház elé a brit kilépéssel kapcsolatos két kulcsfontosságú törvényt: a kereskedelmet és a vámügyeket szabályozó jogszabály. Attól tartanak ugyanis, hogy a kormány vereséget szenvedne a szavazásokon.

Pikírt biztos

Madame May gyenge, Boris Johnson (külügyminiszter) ugyanolyan frizurát visel, mint Donald Trump (az Egyesült Államok elnöke). Ez mindent megmagyaráz - mondta Günther Oettinger, az Európai Bizottság költségvetési biztosa. Ezzel arra utalt, hogy Johnson, a napokban egy lapinterjúban elutasította a vámpartnerség ötletét, amelyet főnöke támogat. Ebben Nagy-Britannia az EU ügynökeként szedné be uniós vámokat, ami a kemény brexit hívei szerint a de facto EU-tagság fenntartását jelentené.

Csak abban bízhatunk, hogy a józan brit állampolgárok az okos brexit útjára terelik May asszonyt - tette hozzá diákok előtt beszélve egy karlsruhei Európa-tanokkal foglalkozó iskolában. Ugyanakkor ez még odébb lehet, miután a brit kormány háza táján egyelőre csak arról beszélnek, hogy "necces" lesz a megfelelő megoldás megtalálása a vámunió ügyében.

Bizottságok

May egyelőre bizottságokat hozott létre. Az egyikben Liam Fox kereskedelmi és Michael Gove környezetvédelmi miniszter került David Livington kabinetfőnök társaságába. Az ő dolguk a vámpartnerség lehetőségének vizsgálata, amit az előbbi két politikus ellenez, az utóbbi támogat.

A másikban Greg Clark, az üzleti tárca vezetője és Karen Bradley Észak-Írország ügyében illetékes államtitkár ül egy asztalnál David Davis brexitügyi miniszterrel. Az ő dolguk az ügynevezett maximális könnyítés (maximum-facilitation) koncepciójának megtárgyalása, amelyet a kemény brexit hívei, köztük Davis támogatnak. Clark és Bradley nem tartja reálisnak ezt a javaslatot, amely az utólagos vámfizetés lehetővé tételével biztosítaná az ír-észak-ír határ átjárhatóságát.

Egyik bizottságnak sem tagja Johnson, illetve a kormányon belül ellenpontja, Philip Hammond pénzügyminiszter, aki a puha brexit ismert támogatója. Az EU a két bizottság előtt lévő javaslatok egyikét nem tartja járható útnak, úgy véli: vagy marad a vámunió, vagy az Egyesült Királyság annak rendje és módja szerint kilép abból, ami viszont az ír-észak-ír határ valós határrá válásával járna.

Meghajol a miniszterelnök?

A Business Insider értesülései szerint Theresa May meg fog hajolni a kormányának keménybrexit-párti miniszterei akarata előtt. A vámpartnerség ötletét feladja és felkarolja a maximális könnyítés elképzelését, amelyet Davis és Johnson támogat. Ennek tükrében nem meglepő, hogy egy az Európai Parlamenthez közel álló forrás szerint egyre valószínűbbnek tartják, hogy a felek nem kötnek válási megállapodást. Végül is az EU mindkét lehetőséget elutasítja.

Kompromisszum?

A kormány május végéig leállította az EU-s kilépéssel kapcsolatos törvény vitáját is, mert attól tart, hogy további kínos szavazások következnének az azzal kapcsolatban benyújtott módosító javaslatokról. A felsőházban az elmúlt hetekben 14-szer szavazták le a kormányt. Ehelyett jelentéktelen jogszabályok vitájával foglalkoztatják a parlamenti képviselőket.

A vezető toryk körében újabb kompromisszumos lehetőségként felmerült, hogy az Egyesült Királyságnak ideiglenesen a vámunióban kellene maradnia, amíg találnak erre életképes alternatívát. Az egyik lehetőség az lenne, hogy 2022 márciusáig, azaz éppen az esedékes következő parlamenti választásokig tartanák fenn ezt az állapotot. Más kérdés, mit szól ehhez az EU, amely minél előbb tiszta viszonyt szeretne a szigetországgal.

Leo Waradkar ír miniszterelnök a héten támogatásáról biztosította a vámpartnerség koncepcióját mint ami alaposabb kidolgozás után alkalmas lehet az ír-észak-ír határ nyitottságának fenntartására. Szakértők szerint azonban inkább csak ösztönözni akarta brit kollégáját arra, hogy álljon elő olyan ötletekkel, amelyek biztosítják a határ átjárhatóságát.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu