Jelezte, hogy a tárca elképzelései szerint több mint húsz katona érkezne Ausztriából, az erről szóló államközi megegyezés szerinte augusztus végén várható. Magyarországgal jelenleg is folynak tárgyalások a menekültek visszafogadásáról.

Doskozil a hét közepén arról adott tájékoztatást, hogy az osztrák katonák feladata az illegális bevándorlók és az embercsempészek megállításának segítése lesz, a szolgálatot teljesítők humanitárius és logisztikai feladatokat is kapnak.

Július közepén Ausztria abban állapodott meg Magyarországgal, hogy húsz rendőrt küld a magyar-szerb határszakaszhoz, így támogatva a magyarországi határvédelmet. A rendőrök e hét elején megkezdték a munkát, amely nekik augusztus 31-ig tart majd, ezt követően érkezik a váltás.

Doskozil a vasárnap megjelent interjúban arról is beszélt, hogy a terrorfenyegetettség miatt bővítik az osztrák hadsereg különleges, terrorellenes alakulatainak létszámát. A miniszter szerint egyelőre nem látható, hogy az osztrák katonaságnak a menekültügyi válságban nyújtott támogató műveleti tevékenysége meddig tart. Ugyanis nem tudható, hogy a törökországi állapotok merre változnak, a földközi-tengeri menekültútvonal helyzete hogyan alakul, és a magyar-szerb határ biztosítása miképpen működik majd.

Az osztrák hadsereg tavaly ősz óta a belügyminisztériumi munkát támogató műveleti tevékenységet végezhet annak érdekében, hogy fent tudják tartani az ország biztonságát és a rendet. Eddig a katonák az osztrák határ mentén teljesített szolgálatukkal segítették a rendőrség munkáját. Elsősorban humanitárius segítséget nyújtottak, de a határ felügyeletében is részt vettek.