Ösztönös és gonosz zseni lenne Trump? Bejött neki

Még saját hívei közül is sokan megmosolyogták Donald Trumpot, az USA elnökét, amikor "nagyon stabil zseninek" minősítette magát, ám könnyen lehet, hogy nem is olyan nevetséges ez a kijelentés. Trump folyamatosan rácáfol azokra, akik tucatszor vélték már úgy, hogy előtte a puskaporát. A félelemre és a gyűlöletre épít.
Komócsin Sándor, 2018. február 3. szombat, 18:39
Fotó: AFP

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke több szempontból joggal minősítette magát nemrégiben "nagyon stabil zseninek". Politikai, ösztönös és gonosz zseni - véli Gideon Rachman, a Financial Times (FT) vezető politikai publicistája. Trump ellenfeleinek tisztánlátását elhomályosítja morális ellenszenvük a volt ingatlanmágnással szemben. Vonakodnak elismerni intelligenciáját és sikereit, ami érthető, de egyben veszélyes is - ezért becsülik alá újra és újra képességeit.

Trump már azzal kiérdemelhetné a zseni jelzőt, hogy nulla politikai előélettel első próbálkozásra megnyert egy amerikai elnökválasztást. Ellenfelei egyebek mellett a kormányzat háromnapos részleges leállására hivatkozva azt mondják: alkalmatlan a feladat ellátására, ám hívei ere a növekvő gazdaságra és a 30 éve nem látott, tavaly ősszel elfogadott adóreformra mutogathatnak.

Nagyon nagy tévedés

Trump három témában kampányolt 2016-ban. Protekcionizmust, elszigetelődést és a bevándorlás megállítását ígérte. A politikai elit azt gondolta, hogy ez a biztos bukás receptje, ez az üzenet mélységesen idegen Amerikától. Politikai ösztöne - és sötét európai filozófusokon edződött korábbi tanácsadója, a radikális jobboldali Steve Bannon - azt súgta neki: le tudja dönteni a tabukat anélkül, hogy megfizetné ennek árát, sőt még díjazni is fogják a választók ezt a viselkedését.

Végeláthatatlan a listája a volt ingatlanmágnás merényleteinek az igazsággal és a tisztességes viselkedéssel szemben, egyvalami azonban közös minden ilyen húzásában. A vezető média minden egyes tabudöntögetésénél kihirdette, hogy most már aztán túl messze ment, itt a vége politikai karrierjének. Trump azonban újra és bebizonyította, hogy tévedtek, és erősebbé vált, mint valaha. Rasszizmusa és nőkkel szembeni bunkósága, ami bárki mást kiütött volna, őt előrelendítette.

Tudja, mit csinál

Trump tudatosan tesz botrányos kijelentéseket, szándékosan beszél megalázó stílusban másokról. Ezzel piszkálja fel Amerika kulturális belháborúit és faji ellentéteit. Tudja, hogy ebből politikai hasznot fog húzni. Jó példa erre legutóbbi kijelentése, miszerint az USA-nak nem kellene bevándorlókat fogadnia a világ "pöcegödör országaiból". Ez rímel arra a korábbi kijelentésére, miszerint elődje, a fekete Barack Obama nem is Amerikában született (és ezért az alkotmány értelmében nem lehetne az USA elnöke).

A volt ingatlanmágnás és támogatói hallgatólagosan védelmezik azt az elképzelést, hogy az Egyesült Államok "fehér ország". Ezt persze az elnök ellenfelei teljes joggal rasszista gondolatnak tartják, ráadásul tény, hogy bár az ország lakosságának többsége fehér maradhat, de a fehérek aránya csökken és hosszabb távon 50 százalék alá kerül. Igen, ám de abban tévednek, hogy jogos ellenvetésük el is dönti a vitát - írja Rachman.

Sót szór a sebbe

Azzal, hogy a mexikóikat, a muszlimok, a haitiak ellen beszél és inkább Norvégiából látna szívesen bevándorlókat, Trump azokhoz az emberekhez szól, akiket dühít, hogy országuk demográfiai és faji összetétele a fehérek rovására átalakul. A részleges kormánybezárás is közvetve a bevándorláshoz kapcsolódik.

A demokraták azért nem támogatták a költségvetési plafon megemelését, mert nem a republikánusok és Trump járultak hozzá az illegális bevándorlók gyerekeit segítő Obama-féle szabály fenntartásához. Sőt, miután a kongresszus republikánus többsége engedett a demokrata kisebbség kérésének ez ügyben, Trump nem csatlakozott hozzájuk. Nem volt hajlandó kijelenteni, hogy ez a megállapodás - ami utat nyitott a kormány normális működésének visszaállítása előtt - rá is vonatkozik.

Ilyen a világ

Dőreség azt hinni, hogy azok, akik támogatják meggondolják magukat azért, mert pöcegödörnek nevezte a szegény országokat. Ellenkezőleg: egyetértenek vele - szögezi le az FT cikkírója. És téved, aki úgy véli, hogy a világ más országainak lakóit más indulatok mozgatják. A társadalom elöregedésének gondjával küszködő Japán összesen 28 menekültet fogadott be 2016-ban és hármat 2017 első felében. Kínában az alkotmány rögzíti, hogy csak olyanok kaphatnak állampolgárságot, akikben "kínai vér csordogál".

Az EU éppen középen szakadt ketté a menekültek kötelező kvóták alapján történő szétosztása ügyében (pedig csak kérelmeik elbírálásának idejére vonatkoznának a kvóták). A brexit melletti fő érv, hogy a brit államnak vissza kell nyernie az Egyesült Királyság határai feletti ellenőrzést, szintén arra utalt, hogy ideje véget vetni a Kelet-Európából érkező bevándorlásnak. És Angela Merkel német kancellár népszerűségét is megengedő menekültpolitikája ásta alá.

Még nem, de

Európában még nem került hatalomra Trumphoz hasonló politikus - véli az FT publicistája -, de a kontinens vezetőinek óriási gondot okoz, hogy egyensúlyozniuk kell liberális alapelveik és a gyakorlatias politizálás között. Emmanuel Macron francia államfő a toleranciáról beszéld, de kormánya felgyorsította a bevándorlók deportálását és erősíti a határok ellenőrzését.

A félelem és a gyűlölet, amelyet az USA elnöke kihasznál, Trump támogatói bázisánál jóval szélesebb körben érvényesül. A liberális politikusoknak az eddiginél hatásosabb nyelvet és politikát kell találniuk, hogy sikerrel kezeljék ezeket a félelmeket és indulatokat. Ha nem így lesz, akkor az FT cikkírója szerint a "nagyon stabil zseni" továbbra is le fogja körözni őket.

A fotó forrása: Nicholas Kamm/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.02.04 22:36

@neduddgi1:
Már megint az összeesküvés elmélet, ha van ilyen se tudna róla a magadfajta.
Beteg emberek agyszüleménye az ilyesmi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi1, 2018.02.04 16:38

@zana: Az utolsó elnökük aki önállóskodni akart Nixon volt ....
Clinton, Obama lol
A fáma szerint , interjú után megkérdezte az újságíró az éppen meginterjúvolt Pentagon tisztviselőt, nem félnek -e a frissen megválasztott Obama tapasztalatlanságától.
Azt válaszolta, hogy nagyon bízik Obamában, de elmesél egy sztorit az űrkutatás elejéből.
Kutya után majmot is fellőttek, és az akkori újságírók aggódtak, hogy a majom elkapcsolgat majd dolgokat, mire a projektvezető azt válaszolta hogy nem kell aggódni , a majom gombjai nincsenek bekötve, ők irányítanak mindent távolról.
Ez nagyjából leírja az amerikai elnököket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.02.04 14:55

@neduddgi1: "Trump okosabb volt mint az a sok belterjes törzsi alapon hatalomba jutott buta zsidrák,"
Clinton, Obama zsidrák volt és buta, ezt eddig nem tudtuk de hála neked tudjuk.
Majd ha az amerikaiak rájönnek, hogy mit jelent nekik a dollár esése, ha külföldre mennek és azt is megtapasztalják, hogy a dollár áresése plusz a vámok miatt kedvenc kávésbögréjük mellé még sok minden drágább lesz 20-30 %-al ami import, akkor majd fordul az agyuk. Ha meg ezerével hozzák haza a halottakat Trump háborús játékai miatt, kíváncsi leszek a hangulatra.
A történelem produkált őrülteket Trump is az, az intelligens ábrázat nem a sajátja. Engem a grimaszai Mussolinire emlékeztetnek, lehet hogy a vég is hasonló lesz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi1, 2018.02.04 13:44

A cikk röviden összfoglalva: igen, Trump okosabb volt mint az a sok belterjes törzsi alapon hatalomba jutott buta zsidrák, aki azt hitte hogy megnyerve a hidegháborút övék a világ.
Trump elérte hogy az átlag amerikai is látja azt amit mi is megtapasztaltunk az hazai baloldal kapcsán, miszerint nem országhoz, hanem "eszmékhez" hűségesek.
Beszorította a demokrata pártot a fehérellenes sarokba , akkorát fognak szopni az időközi választáson hogy öröm lesz nézni.
Kihozta az árnyékból a sok zsidrák megmondóembert, lobbistát, gazdasági "zsenit", korrupt Israel firster politikust (((Adam Schiff))) (((Chuck Schumer))) (((Rosenstein))) stb.
Most ráadásul a Strzok - Page SMS-ek kapcsán (Nunes memo) látszik milyen szinten lett pártállami az FBI DOJ.
Amerikában 300 millió fegyver van a lenézett "parasztoknál" ha kinyílik a szemük akkor Adolf kisstílű amatőrnek tűnik majd.
Talán ezért van a görcsös pánik?
Figyelemelterelésnek jó lesz egy darabig a tőzsdelufi kipukkantása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.02.04 13:34

@MLB2018: Milyen találó, és milyen igaz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html