Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több ezer Ausztriában dolgozó cseh és szlovák állampolgár nem nyugszik bele abba, hogy a január 1-jétől életbe lépett osztrák szabályok szerint lényegesen kisebb családi támogatásra jogosultak, mint ottani kollégáik, mert gyermekeik nem élnek velük Ausztriában - tudósított a Slovak Spectator. Az új szabály szerint juttatásaik és adókedvezményeik nagyságát annak az országnak az árszínvonalához igazítják, amelyben gyermekeik laknak.

A bécsi kormányt az EU-t is tetemre hívja a diszkrimináció miatt, az Európai Bizottság vizsgálatot indított. Az ügyek a bíróságon végződhetnek.

Az osztrák Die Presse egy szlovák nővér esetét írja le. Az illető kéthetes váltásban gondoz egy idős beteget Ausztriában. Az új szabályok miatt 72 euróval (23 ezer forint) kap kevesebb támogatást 18 éves lánya után. A nővér azzal az indokkal fordult bírósághoz a változás miatt, hogy Ausztria nem tartja tiszteletben a szabad munkavállalás uniós szabályát.

Magyarországnak sem tetszik

Az osztrák döntés ellen a Visegrádi Négyek, így Magyarország is tiltakozott, Novák Katalin államtitkár szerint az osztrák családtámogatások indexálása - a munkavállalók nem Ausztriában élő gyerekei után - a legnagyobb mértékben a magyar családokat, közel 40 ezer magyar gyermeket érint.