Öt euró lesz a belépés a schengeni övezetbe?

A jövőben öt eurót kellene fizetnie azoknak a nem EU állampolgároknak, akik a schengeni övezetbe utaznának vízum nélkül - legalábbis a Politico.eu szerint ez áll az Európai Bizottság javaslatában, amelyet szerdán hoznak nyilvánosságra.
Napi.hu, 2016. november 16. szerda, 11:45
Fotó: MTI/EPA

A portál uniós tisztviselőktől kapott információ alapján azt írja, hogy az Európai Bizottság az USA-ban működő ESTA vízummentességi programhoz hasonló rendszert vezetne be a schengeni övezet területére is. (Az amerikai rendszer lehetővé teszi, hogy bizonyos országok állampolgárai vízum nélkül utazzanak az USA-ba 14 dolláros díj ellenében.)

Az európai verzió, az ETIAS (European Travel Information and Authorization System) 5 eurós díjat jelentene és öt évig lenne érvényes a belépési engedély.

A Politico.eu-nak Dimitris Avramopoulos, a bevándorlásért felelős biztos úgy vélekedett, hogy ez az összeg alacsony és könnyen megfizethető a vízummentes utazásra jogosultak számára, ám jelentős elrettentés lehet azoknak, akik erre nem jogosultak. Az ETIAS biztosítja Európa számára, hogy egyszerre legyen nyitott és biztonságos - tette hozzá.

A belépés engedélyezéséről vagy visszautasításáról továbbra is a nemzeti határellenőrzési hatóság döntene, de az ETIAS-t az új európai határvédelmi és parti őrség menedzselné a tagállamokkal és az Europollal együttműködve.

A jelentkezéseket egy honlapon vagy mobil applikáción keresztül lehetne kitölteni, az azon feltüntetett adatokat az EU információs rendszerével vetnék össze (beleértve az Europol és az Interpol adatbázisait, valamint az Eurodac ujjlenyomat-adatbázist is). A bizottság szerint az utazási engedélyt a kérelem benyújtását követően perceken belül feldolgoznák.

Jelenleg mintegy hatvan országból lehet vízum nélkül beutazni az EU területére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2016.11.16 12:17

Ja, akik az embercsempészeknek kifizetnek 6-7000 EUR-t, azoknak ez minden bizonnyal szörnyűségesen és halálosan elrettentő lesz :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html