A portál uniós tisztviselőktől kapott információ alapján azt írja, hogy az Európai Bizottság az USA-ban működő ESTA vízummentességi programhoz hasonló rendszert vezetne be a schengeni övezet területére is. (Az amerikai rendszer lehetővé teszi, hogy bizonyos országok állampolgárai vízum nélkül utazzanak az USA-ba 14 dolláros díj ellenében.)

Az európai verzió, az ETIAS (European Travel Information and Authorization System) 5 eurós díjat jelentene és öt évig lenne érvényes a belépési engedély.

A Politico.eu-nak Dimitris Avramopoulos, a bevándorlásért felelős biztos úgy vélekedett, hogy ez az összeg alacsony és könnyen megfizethető a vízummentes utazásra jogosultak számára, ám jelentős elrettentés lehet azoknak, akik erre nem jogosultak. Az ETIAS biztosítja Európa számára, hogy egyszerre legyen nyitott és biztonságos - tette hozzá.

A belépés engedélyezéséről vagy visszautasításáról továbbra is a nemzeti határellenőrzési hatóság döntene, de az ETIAS-t az új európai határvédelmi és parti őrség menedzselné a tagállamokkal és az Europollal együttműködve.

A jelentkezéseket egy honlapon vagy mobil applikáción keresztül lehetne kitölteni, az azon feltüntetett adatokat az EU információs rendszerével vetnék össze (beleértve az Europol és az Interpol adatbázisait, valamint az Eurodac ujjlenyomat-adatbázist is). A bizottság szerint az utazási engedélyt a kérelem benyújtását követően perceken belül feldolgoznák.

Jelenleg mintegy hatvan országból lehet vízum nélkül beutazni az EU területére.