Öt nap maradt a görögök és Európa tragédiájának elkerülésére

Az európai vezetők vasárnapig adtak haladékot maguknak arra, hogy kiutat találjanak a görög válságból. Ha addigra nem sikerül megoldást találniuk, akkor nehéz szívvel ugyan, de bevállalják a Grexitet. Erre külön forgatókönyvvel készülnek az európai szakértők.
Napi.hu, 2015. július 7. kedd, 23:58
Fotó: Reuters

Az európai országok vezetői vasárnap akarnak dönteni a görög kormány végső reformelképzeléseiről és más javaslatairól. Ennek érdekében EU-csúcsot tartanak - derült ki a Guardian live blogjának tudósításából. Angela Merkel német kancellár az erózónacsúcsról távozóban megerősítette, hogy szerdára várják a görögök javaslatait, amelyeket a szakértői és pénzügyminiszteri egyeztetés után csütörtökre pontosíthatnak.

Előbb a hosszú távú, később a rövid távú teendőket véglegesíthetik. Áthidaló hitelekkel nem lehet kezelni a helyzetet - derült ki a kancellár asszony szavaiból. Ugyanakkor az athéni kormány eddig nem tett le eleget az asztalra ahhoz, hogy megkezdhessék a tárgyalásokat egy új segélyprogramról.

Hivatalos terv

A görög kormányfő részletes tervet ígért, amelyről néhány napon belül meg kell állapodnunk - tette hozzá. Kérdésre felelve Merkel azt is elárulta, hogy nem tárgyaltak egy párhuzamos valuta bevezetésének lehetőségéről Görögországban. Arra célzott, hogy az ilyen részletek kidolgozása a pénzügyminiszterek feladata. Végül leszögezte, hogy álláspontja szerint az adósságcsökkentés ellenkezne az európai alapszerződéssel.

Francois Hollande francia államfő arról tájékoztatta a sajtót, hogy az Európai Központi Bank vasárnapig biztosítja a görög bankok pénzellátását. Elmondta azt is, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei (eurócsoport) szombaton tartanak újabb értekezletet a görög javaslatok végső véglegesítésére.

Donald Tusk, az Európai Tanács, illetve Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatóján megerősítette az előbbieket. Tusk leszögezte, hogy öt nap maradt a megegyezésre, ha ez nem sikerül, akkor megvalósulhat a legsúlyosabb forgatókönyv, Görögország államcsődje, a bankrendszer fizetésképtelenné válása, ami igen fájdalmas lesz a görög társadalom számára.

Hivatalos határidő

Nem kétséges, hogy ennek egész Európára komoly hatása lenne. Tusk hangsúlyozta, hogy eddig szándékosan nem beszélt határidőkről, de most kénytelen újra aláhúzni, hogy ez az utolsó hét a görög válság megoldására, amelyért nem csupán a görögöket, hanem egész Európát felelősség terheli.

Arra a kérdésre is felelt, hogy miért hívják össze mind a 28 EU-tagállam vezetőjét. Azért, mert lehet, hogy nem lesz javaslat az asztalon vasárnap sem. Ezért át kell tekinteni a humanitárius segítségnyújtás lehetőségét is Görögországnak.

Hivatalos Grexit forgatókönyv

Juncker még komolyabb bejelentést tett: az európai vezetés készül egy Grexit forgatókönyvvel, azaz a görögök eurózónás kilépésének tervezetével is. Elismételte, hogy nem akarja, de elképzelhetőnek tartja ezt. Kérdésre felelve közölte, hogy a görög reformterv benyújtásának végső határideje péntek reggel fél kilenc.

Az európai vezetők türelmének végét minden bizonnyal Dalia Grybauskaite litván elnök megjegyzése fejezte ki a legjobban. Grybauskaite arra panaszkodott, hogy a görög kormány minden kérdésükre azzal felel, hogy manana. Ez spanyolul szó szerint azt jelenti, hogy hamarosan, miközben valójában azt jelenti, hogy soha napján. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök viszont azt mondta a csúcs után, hogy vasárnap ők is pontot akarnak tenni a válság végére.

Egy elemző azzal a szarkasztikus megjegyzéssel összegezte a sajtótájékoztatókat twitteres bejegyzésében, hogy úgy tűnik, Merkel, Tusk, Juncker és a többi eurózónás vezető nem kapta meg az emlékeztetőt arról, hogy a görögöknek megerősödött a tárgyalási pozíciójuk a hitelezők ajánlatát elutasító vasárnapi görögországi népszavazás után.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2015.07.08 16:45

Ez egy hülye cím. Nincs it semmiféle tragédia, csak a görögök buktak meg. Kár itt a pánikot kelteni. Grexit, és ennyi. Az EU megszabadul a parazitáktól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nylonzsak, 2015.07.08 10:23

@nylonzsak: Ja! Lemaradt.

" ... A görög népszavazás lehetetlenné tett a görögök ,,adósságának" visszafizetését, még csak részletében is ..."

Ez meg egy mahaság. Ha erre hivatkoznának a görögök, akkor hagyják őket visszaesni a kőkorszakba ... (Nem is szóltak róla egy árva szót sem a csúcson, majd otthon a TV-ben)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nylonzsak, 2015.07.08 10:19

@Helianthus: A hitelezők is tudják, hogy a görög adósság visszafizethetetlen. Maradjunk annyiban, hogy jelenleg egy halvány kár minimalizálási kísérlet folyik. A geopolitikai jelentőségéről: maradnak a görögök az EU-ban, mert eszük ágában sincs kilépni (kölcsönös függés). A Grexit esetén megjósolt "görög dominóról" meg annyit: mivel nem piaci szereplők adják már a hitelt, csak elég hagyni hogy a görögök megsüljenek a drachmában, ami pontosan elegendő elrettentő erő lesz arra, hogy senkinek ne jusson eszébe hasonló ötlet az elkövetkezendő időkben. Legvégül meg ott marad "ezer évig" az adósságvisszafizetés mint csattogó karikásostor ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.07.08 10:03

ezért kell a saját pénz.


enélkül még csődbe sem mehet az állam, mert egy bankpánik esetén nincs aki likviditást biztosítson a bankoknak, így összeomlik az egész gazdaság és társadalom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.07.08 09:42

@nylonzsak:

@Helianthus: Bármilyen hihetetlen is neked az állam adósságának visszafizetéséről nem népszavazáson szoktak dönteni, legfeljebb a hitelezők vannak döntési helyzetben. A görög példa újabb precedens lesz erre. Nehogy azt hidd nincs terv az EU zsebében a Grexit-re.

Még ebben a hónapban fogsz ezen változtatni, ha van sütnivalód. Már most észrevehető a görög választások után három nappal mi változott. Már nem csak Görögország, hanem Európa tragédiájáról beszélnek. Lásd a cikk címét.

Sokakhoz hasonlóan érveidből és fogalmaidból visszaköszön az igazi háttérhatalom. Tőle tanultad azokat, mint többiek. Nézd más nézőpontból.

A görög népszavazás lehetetlenné tett a görögök ,,adósságának" visszafizetését, még csak részletében is. A görögök nem fizetnek, a hitelezők nem tudják rajtuk behajtani. Sem most, sem később.
Nincsen unortodox-illiber gazdasági modell, amiben a nálunk sokan hisznek. Az vasárnap végképp csődöt mondott.
A görög népszavazás következménye, hogy a hitelezők elvesztették a kintlevőségeiket. És mivel ez a kormányok és nyilvánosság számára
egyre kézzelfoghatóbbá fog válni, lesznek, akik beállnak Görögök után a sorba. Ugyan azzal a következménnyel. Vagy ha a hitelezők ezt valamilyen módon meg akarják akadályozni, annak még rosszabb lesz számukra a vége.
Tehát egyre többen fognak a görögök útjára lépni. Arra számítok, hogy a magyar kormány jövő húsvét körül kér majd engedélyt a hitelezőktől, hogy ő is népszavazást írjon ki a hitelek megtagadásáról. Ironikus lesz, ha így lesz.

Hogy le ne maradjon, nem a pénzről van szó, hanem a világ átrendezéséről. A pénz törvényei is mások, de itt végképp használhatatlanok lesznek.

A hitelek általánossá váló megtagadása padlóra küldi majd a hitelezők által finanszírozott nyugati jóléti társadalmakat, az EU-t és az USA-t.
Ha ezek meggyengülnek, jöhet a nyugatellenes hadjárat, benne az IÁ-val.

Már nem inog a görög dominó, hanem eldőlt. Most már a többiek jönnek.
Már csak ezért is:

matolcsy, 2015. július 8., szerda 8:44

,,2018-tól háromszoros gázáremelés lesz. Aki teheti most kezdjen alternatív fűtési módról gondoskodni. Ez is az unió miatt."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html