BUX
38822

Ötmilliárd dollár kárt okozhat a hurrikán

Az Egyesült Államok keleti partját óránként 140 kilométeres sebességgel elérő Irene hurrikán 4,7 milliárd dollár kárt okozhat – derült ki a University of Colorado és a katasztrófák esetére érvényes biztosításokat kínáló ICAT biztosító kutatásából, amelyet a CNBC idéz.

NAPI, 2011. augusztus 28. vasárnap, 09:58

A modellszámításokat a forgószéllel összehasonlítható 27 hurrikán adatainak alapján készítették, amelyeket 1913 óta figyeltek meg. Az összeg becslésénél azokat a károkat vették figyelembe, amelyeket a szél és az özönvízszerű eső okoznak az épületekben, az autókban, az infrastruktúrában és más vagyontárgyakban. A 4,7 milliárd dollár nem tartalmazza bezárt vendéglátóhelyek, kaszinók, áruházak, a törölt repülőjáratok miatt elmaradt profitot, ami több milliárd dollárral dobhatja meg az összeget.

Nate Silver statisztikus a New York Times internetes kiadásában megjelent blogjában 35 milliárd dollárra becsülte a kárt, amennyiben az Irene 160 kilométer/órás sebességgel csapna le közvetlenül Manhattanre. Silver modellje szerint még egy fele ekkora sebességű forgószél is 10 milliárd dollárjába kerülne a manhattanieknek. A The Long Island Express néven nyilvántartott 1938-ban pusztító hurrikán, amely 8900 lakást törölt el a föld színéről Új-Anglia déli részén, az ICAT szerint 46,2 milliárd dollár kárt okozna, ha ma pusztítana, mivel a tengerparti részeken az akkorinál sokkal több lakás és iroda van.

A becslést bizonytalanná teszi, a hurrikán útvonala és sebessége. Az 1985-ös Gloria - 2011-es árakon számolva - 2,5 milliárd dollár kárt okozott, miután a New York-i Long Islandnál 136 kilométer/órás sebességgel partot fogott. A Belle 1976-ban ennél nagyobb, óránként 144 kilométeres sebességgel csapott le New Yorkra de csak 570 millió dollár kárral járt. A bajt fokozhatja, hogy az érintett keleti parti régió gazdasága adja az USA GDP-jének 16 százalékát és itt foglalkoztatják a munkaerő 14 százalékát.