Ötszörösére nőtt a nem fizetővé vált cégek száma

Augusztusban 11 százalék fölé nőtt a nem fizető vállalati adósok aránya - írja az MTI-Eco.
NAPI, 2009. szeptember 9. szerda, 19:24
Fotó:

A tavaly ilyenkorinak csaknem ötszörösére, 11 százalék fölé emelkedett augusztusban a nem fizetővé vált adósok aránya a globális vállalati szektorban - idézi az MTI-Eco a Moody's Investors Service Londonban kiadott összesítését. A tanulmány szerint a törlesztéseikkel leálló cégek aránya az idei év végén várhatóan tetőzik.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a cég listáján magas hozamú - vagyis befektetési szint alatti, spekulatív - besorolással szereplő cégadósi körben augusztus végén 11,5 százalék volt a nem törlesztők aránya az egy évvel korábbi 2,5 százalék után.

A Moody's előrejelzése azt valószínűsíti, hogy innen még növekedni fog a nem teljesítővé váló vállalati adósok aránya, amely a prognózis szerint a negyedik negyedévben 12,6 százalékon tetőzik, jövő augusztusra azonban várhatóan meredeken, 4,3 százalékra süllyed.

A globális átlagon belül a nem törlesztővé vált amerikai vállalatok aránya 12,2 százalék volt a múlt hónap végén a tavalyi azonos időpontban mért 3,0 százalék helyett. Európában 8,2 százalékra emelkedett a törlesztésükkel leálló cégek aránya a tavaly augusztusi 0,7 százalékról.

A Moody's kiemeli, hogy az amerikai vállalati szektoron belüli hátralékos cégek aránya ismét elérte az 1991-ben mért, 12,2 százalékos eddigi csúcsot.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a spekulatív adósosztályzatú vállalatok törlesztési teljesítménye a globális vállalati szektor egészségi állapotának fő mércéje, mivel a befektetésre ajánlott - főleg magas, A kategóriás - besorolású cégek egyrészt igen ritkán válnak nem fizetővé, másrészt egyre kevesebb az ilyen osztályzatú vállalati adós.

HOZZÁSZÓLÁSOK