"Láttuk a Putyin elnök parancsáról szóló beszámolókat (...) Ha azok a beszámolók igazak, és a parancsot követik is, abban az esetben üdvözölnénk egy ehhez hasonló csapatvisszavonást, azonban nem láttuk semmi jelét bármiféle csapatmozgásnak" - mondta John Kirby ellentengernagy, a Pentagon egyik szóvivője.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár délután közölte: a katonai szövetség továbbra sem rendelkezik bizonyítékkal arra nézve, hogy Oroszország megkezdte volna csapatai kivonását az ukrán határról.

A Vlagyimir Putyin sajtószolgálata által kiadott délelőtti közlemény szerint a rosztovi, belgorodi és brjanszki megyékben befejeződtek a "tervszerű tavaszi gyakorlatok", ezért az ezekben részt vevő csapatokat állandó körleteikbe vezénylik, és az azokhoz közeli gyakorlóterepeken folytatják harci felkészülésüket.

Nem világos, hogy az intézkedés azt jelenti-e, hogy csökkenni fog az ukrán határ közelében állomásozó orosz alakulatok létszáma, amelyet a NATO mintegy 40 ezerre becsül. Putyin május 7-én már bejelentette, hogy a csapatokat visszavonták, de a NATO és az Egyesült Államok - közlésük szerint - semmi jelét nem tapasztalták a csapatcsökkentésnek.