A 2021-es tokiói olimpiai játékokat meg fogják tartani, mégpedig nagy sikerrel - mondta a Financial Timesnak adott interjújában Muto Tosiro, a szervezőbizottság elnöke. A pénzügyi lap kétkedésére, miszerint ha a koronavírus-járványt nem sikerül kellőképpen kordában tartani, akkor elmaradhatnak a versenyek, kategorikus nemmel felelt: szerinte akkor is lesz olimpia, ha a koronaválság még mindig dúlni fog. A főszervező annak ellenére biztos a dolgában, hogy a japán gazdaság küszködik a gondokkal, a határok zárva vannak, a kormány válságkezelő teljesítménye halványnak tűnik és a fertőzöttek száma rekordszintre ugrott Tokióban.

A menedzser, aki korábban dolgozott a pénzügyminisztériumban és a japán jegybank elnökhelyettese is volt, belátja, hogy a vírus még egy év múlva is velünk lesz, de szerinte ez pusztán annyit jelent, hogy olyan környezetben kell megtartani a játékokat, amelyben az emberek együtt élnek a koronavírus-fertőzés és -betegség lehetőségével. Az interjú apropóját egyébként azt adta, hogy ha megtartották volna idén a játékokat, akkor a versenyek ezen a héten érkeztek volna el a csúcspontjukhoz a női és férfi maratonfutással, illetve az atlétikai versenyek és a labdajátékok döntőivel.

Magasan szállnak a költségek

A halasztás megdobja a költségeket, ami rászorította a kormányt, hogy a korábbinál is mélyebben belefolyjon a olimpiával kapcsolatos döntésekbe. Bár a versenyt Tokió rendezi, a halasztásról Abe Sinzo miniszterelnök és a Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke döntött márciusban. A tervek szerint jövőre az idén elmaradt versenynaptárat bonyolítanák le, de a szervezők még dolgoznak pontos műsoron, amelyet a korábbinál számottevően kisebb pénzből akarnak kihozni.

Az új költségvetéssel októberre kell elkészülniük - ennek választ kell adnia arra kinek kell még mélyebben a zsebébe nyúlnia annak érdekében, hogy megtarthassák a világtörténelem eddig legerőteljesebben szponzorált rendezvényét.

A japán vállalatok eddig 3,1 milliárd dollárt toltak be támogatásként az olimpiába, amelynek teljes költségét 25 milliárd dollárra taksálják. (Az előbbi 908 milliárd forint, amiből két budapesti 4-es metrót lehetne építeni, az utóbbi nagyjából a paksi bővítésre felvett orosz hitel kétszerese.) A szervezők új szponzorok megnyerésével igyekeznek további forrásokat találni a olimpiai kis gömböc etetéséhez.

Kisebb lesz a rongyrázás

A rendezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság több mint 200 lehetőséget vizsgál a költségcsökkentésre. Például visszavághatják a nemzeti olimpiai bizottságok és a sportszövetségek által meghívott vendégek számát, amivel az utazási és szállásköltségeken spórolhatnak. Muto szerint fontos szempont, hogy a koronaválság idején visszatetsző lenne a nagy pompa és sok mulatozás, ami egyébként az ilyen sportrendezvényeket jellemzi, ezért inkább valami "egyszerű, de inspiráló" körítést terveznek.

Az egyik szponzor azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ideje lenni világossá tenni, mibe fog fájni nekik az elhalasztott olimpia, ugyanis éppen ezekben a hónapokban tervezik a jövő évi büdzséjüket. A 2021-es tokiói olimpia reklámértéke a januártól hét hónapon át értelmezhető, és sok cég már a 2022-es téli pekingi játékokra kacsintgat. A főszervező szerint a támogatók nyitottak a folytatásra, az egyik új szponzor a Skytree, Tokió több mint 300 méter magas műsorszórótornya, igaz, nem vállalt főtámogatói szerepet.

A főszervező optimizmusa ellenére sok kétkedő úgy véli, hogy a tokiói olimpia továbbra is veszélyben van. Főként Koike Juriko tokiói polgármester korábbi nyilatkozata táplálja a kétségeket, ugyanis ő úgy véli, hogy a rendezés előfeltétele a külföldi turisták beutazásának lehetővé tétele Japánba. Muto szerint nem lesz gond, hiszen már most jobb a helyzet, mint márciusban, amikor döntöttek az olimpia elhalasztásáról.