A Brexit természetesen nem érinti közvetlenül a lengyel ingatlanpiacot, ám a zloty árfolyamának zuhanása párosulva az ott még mindig élő devizahitelezés problémájával komoly gondot okozhat - véli Mikolaj Skoczen, az Emmerson ingatlaniroda szakértője. Emiatt ugyanis egymás után dőlhetnek be a lakáshitelek.

Szakértők szerint a svájci frank árfolyama meghaladhatja az öt zloty/frankos szintet, ami katasztrofális hatással járna. A bedőlt deviza-jelzáloghitelek miatt lakások ezreit vehetik vissza a bankok, ami az ingatlanárak összeomlását eredményezné, miközben a viszonylag halvány makrogazdasági helyzet miatt a lakáskereslet sem túl erős.

További következményként lefagyhat a lakásépítési piac, aminek eredményként számos ingatlanközvetítő, illetve építőipari cég csődbe mehet.

Bajba kerülhet a varsói kormány is, ugyanis a hazai valuta gyengülése megdrágítja a devizaadósságot, miközben a novemberben felállt új vezetés költséges programokkal - köztük lakástámogatásokkal - szeretne kedveskedni a lakosságnak.

Végül a Brexit keltette általános bizonytalanság visszavetheti a lengyelországi beruházásokat. A kelet-európai ország Nagy-Britannia harmadik legnagyobb exportpiaca, így ha beválnak a jóslatok, és az EU-s kilépés miatt lassul vagy visszaesik a szigetország gazdasága, azt a Visztula mentési meg fogják érezni.