Új fejlemény az otthonszüléssel kapcsolatban

A születéskori vagy újszülöttkori halálozásnak nincs nagyobb kockázata azon otthon szülő nőknél, akik az alacsony kockázatú csoportba tartoznak, mint azoknál a szintén ebbe csoportba tartozó nőknél, akik kórházban szülnek - idézi egy friss, a The Lancet's EClinicalMedicine című folyóiratban megjelent tanulmány megállapításait az MTI, amelyet a medicalonline.hu szemlézett.
Szepesi Anita, 2019. augusztus 9. péntek, 06:20
Fotó: Getty Images

A kanadai McMaster Egyetem kutatói vezetésével végezett tanulmányukban a kutatók a szülőhelyek biztonságát vizsgálták a születéskor vagy az azt követő négy héten belül fellépő halálozási kockázatot jelző adatok alapján.

A portál beszámolója szerint kimutatták, hogy azon alacsony kockázatú várandós nők esetében, akik otthon szülnek, nincs megnövekedett kockázata a gyermek születéskori vagy újszülött kori elhalálozásának összevetve a kórházban szülő, hasonlóan alacsony kockázatú várandós nőkkel.

A fejlett országokban egyre több nő választja az otthon szülést, de aggodalmak merülnek fel a biztonságukat illetően. Ez a tanulmány világosan megmutatta, hogy nem különbözik a kockázat az otthon és a kórházban szülésnél - idézte Eileen Huttont, a tanulmány vezető szerzőjét a Science Daily tudományos hírportál.

A tanulmány az első módszeres áttekintés és metaelemzés, amely 21 országból származó, 1990 óta publikált, szakmai bírálatokon átesett kutatásokon alapul, összehasonlítva az otthon és a kórházi szülések kimenetelét Svédországban, Új-Zélandon, Angliában, Hollandiában, Japánban, Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban. Mintegy 500 ezer, szándékosan otthon tervezett szülés kimenetelét vetették össze azonos számú kórházi szüléssel ezen országokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ittott, 2019.08.10 15:36

alacsony kockázatú nők esetében. még egyszer mondom . alacsony kockázatú
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html