A 18 hónapja felállt nigériai kormány, Muhammadu Bugari vezetésével már a hatalom átvételekor harcot hirdetett a korrupció ellen. Ennek keretében létrehoztak egy úgynevezett "hatékonysági csoportot", melynek dolga az volt, hogy alaposan átnézze, mire költi pénzét a kormány.

Az RT beszámolója szerint nagyon úgy tűnik, hogy nem volt rossz ötlet az ellenőrző egység létrehozása, ugyanis az nem kevesebb, mint 50 ezer olyan embert talált, aki bár az államtól kap valamilyen formában pénzt (például fizetés, nyugdíj), valójában nem létezik.

A helyiek ugyanis rászoktak arra, hogy hamis nevek megadásával lehúzzák az államot, akik ezek szerint nemigen ellenőrizték, hogy ki az, aki valóban dolgozik nekik, esetleg érdemes a nyugdíjra vagy legalábbis létezik egyáltalán. Ez mondjuk nem annyira meglepő, ha tudjuk, hogy Nigéria a Transparency International korrupciós listáján a 136-odik helyet foglalja el a 168-ból.

 

 

A csalást nem kis mértékben űzték Nigériában, Garba Shehu, a kormány szóvivője szerint az úgynevezett "szellemdolgozók" kiszűrésével 200 milliárd nigériai nairát, azaz mai árfolyamon 187,8 milliárd forint spórolnak évente. Az ügyben 11 embert gyanúsítanak a bűnszervezet vezetésével, közülük többet már kihallgattak.

Az eset már csak azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert a BBC napokban közzétett híre szerint az egyik legnagyobb humanitárius katasztrófa éppen Nigériában zajlik: közel 100 ezer ember - főképp gyerek - van az éhhalál szélén. Ez főképp az ország észak-keleti részét érinti, ahol már 2009 óta az iszlamista Boko Harammal küzd az állam a terület fennhatóságáért.