BUX

Óvatos az IMF Orbán reformjával

A februárra ígért strukturális átalakítások iránya "ígéretes", a részletek azonban egyelőre nem ismertek, és kérdéses, hogy a kiigazítások a hosszú távú fenntarthatóságot szolgálják-e majd – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi képviselője.

NAPI, 2011. január 24. hétfő, 09:36

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviselője szerint a tavalyi hiánycél teljesülése is pozitív, azonban fontos, hogy az intézkedések a fenntarthatóságot szolgálják. A nyugdíj-einstand egyik fő próblémája, hogy a befolyó bevételeket folyó kiadásokra költik - hangsúlyozta Ivaschenko.

Egyelőre nem látni tisztán a februárban bejelentendő szerkezeti kiigazítások jellegét, ám az eddig kirajzolódott irány "ígéretes" Ivaschenko szerint, aki úgy véli, helyes lenne, ha a kormány terveinek megfelelően bekerülnének az alkotmányba a fiskális keretrendszerre vonatkozó szabályok.

Az IMF-képviselő szerint aggályos, hogy a kormány a KT megszüntetésével és az AB szerepének csökkentésével gyengíti a gazdasági intézményrendszert, ezért a külföldi mérvadó sajtóban megjelenő kritikák is tényszerűek.