Óvatos fellendülést vár az USA-tól az IMF

Az amerikai gazdaság általános hanyatlása mérséklődik, de a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csak fokozatos élénkülést vár. A valutaalap továbbra is tartja magát ahhoz a várakozásához, hogy idén 2,6 százalékkal csökken az amerikai hazai össztermék (GDP).
NAPI, 2009. július 31. péntek, 19:38
Fotó:

Az Egyesült Államok hazai összterméke a második negyedben, éves szintre számolva, az elemzők várta 1,5 százalék helyett csak 1 százalékkal csökkent. Ezt közölvén az amerikai kereskedelmi minisztérium egyszersmind 6,4 százalékra rontotta az első negyedévi visszaesés adatát az eddig ismert 5,5 százalékról.

Az IMF rámutatott arra, hogy bár lassult a gazdaság hanyatlása a második negyedévben, továbbra is számos olyan komoly bizonytalansági tényező van, amelyek megnehezítik előre jelezni a jövőt.

Az IMF észak-amerikai területért felelős helyettes vezetője fölemlítette, hogy igen aggasztóan alakul a munkapiac az Egyesült Államokban.

A második negyedévi GDP adatban aggasztóan tükröződik, hogy a munkanélküliség növekedése árt a lakossági fogyasztásnak. Az első negyedévben a lakossági kiadás még 0,6 százalékkal nőtt, de a második negyedévben már 1,2 százalékkal csökkent. A lakossági fogyasztás teszi ki az amerikai GDP keresleti oldalának kétharmadát.

Az idei második negyedévben már a negyedik egymást követő negyedévben csökkent a GDP az Egyesült Államokban. Ilyen hosszan elnyúló visszaesésre azóta nem volt példa, hogy az adatokat 1947 óta hivatalosan jegyzik.

A múlt héten Ben Bernanke, az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) elnöke azt mondta, hogy a munkanélküliség az egyik legnagyobb probléma. A munkanélküliség még 2011-ben is nagy lesz, ami károsíthatja a sérülékeny fogyasztói bizalmat. Ez pedig aláaknázhatja az amúgy is várhatóan csak igen fokozatos gazdasági javulást - mondta akkor.

A Fed két hete ismertetett legújabb előrejelzése szerint a munkanélküliség átlagosan 10,1 százalékos lesz idén, a korábban jósolt 9,6 százalék helyett. Júniusban 26 éve legmagasabb szinten, 9,5 százalékon volt a munkanélküliség az Egyesült Államokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK