BUX
41516

Óvatos igen az óvatlan igen után

A Nagy-Britannia legnagyobb üzleti lobbicsoportjához tartozó vállalatok négyötöde úgy gondolja, jobban tudná folytatni tevékenységét, ha a szigetország az EU tagja maradna. Ennek ellenére nem foglalnak állást a kilépés kérdésében.

Napi.hu, 2016. március 16. szerda, 06:30

A Confederation of British Industry (BCI), Nagy-Britannia legnagyobb munkaadói szervezete felmérést készíttetett tagvállalatai körében a brit függetlenség kérdéséről. A vizsgálat, amelyet a ComRes piackutató cég végzett el 773 cég megkérdezésével, azt az eredményt hozta, hogy a vállalatok 80 százaléka jobbnak tartaná, ha a szigetország az Európai Unió tagja maradna - jelentette a BBC.

Az óvatos megfogalmazás szerint a válaszadók többsége úgy látja, hogy az EU-tagság fenntartása jobb üzleti és foglalkozási lehetőséget kínál, mint a függetlenség visszaállítása. A cégek öt százaléka a kilépéstől várna jobb lehetőségeket, míg 15 százalékuk semleges álláspontot foglal el ebben a kérdésben.

Csak óvatosan

A tagszervezeteink üzente egyértelmű, azt akarják, hogy Nagy-Britannia maradjon az EU tagja, mert ez nyújt jobb feltételeket az fejlődésükhöz - fejtegette Carolyn Fairbairn, a CBI igazgatója. A kilépésnek gazdasági szempontból nem sok értelme lenne, és azzal a kockázattal járna, hogy elvesztenék azokat az előnyöket, amelyeket a tagság kínál.

Fairbairn ugyanakkor leszögezte, hogy a CBI e világos jelzés ellenére nem kíván részt vállalni a referendumot megelőző kampányban. Nem a mi dolgunk, hogy megmondjuk az embereknek, mire szavazzanak - szögezte le. Tagjaink kisebbsége az EU elhagyását szorgalmazza, amit tiszteletben tartunk, ezért támogatjuk az EU reformját, ami jobb feltételeket kínál az üzleti vállalkozásoknak.

Óvatlanul

John Longworth, egy másik gazdasági kamara, a British Chambers of Commerce (BCC) igazgatója nemrégiben kénytelen volt lemondani megbízatásáról, miután vezetőtársai a népszavazással kapcsolatos állásfoglalása miatt felfüggesztették pozíciójából. Azt mondta ugyanis, hogy Nagy-Britanniára hosszabb távon szebb jövő vár az EU-n kívül.

A BCC állásfoglalása szerint Longworth megsértette a kereskedelmi kamara semleges álláspontját a referendummal kapcsolatban. A BCC egyik oldalon sem óhajt kampányolni.

Igen vagy igen?

A BBC népszavazási kézikönyvéből egyébként kiderül, hogy a szavazók nem kényszerülnek választásra az "igen" vagy a "nem" szó között. A referendum kérdése így szól: Nagy-Britanniának az Európai Unió tagjának kellene-e maradnia vagy el kellene-e hagynia az Európai Uniót? A válaszra két választási lehetőséget ad majd a szavazólap: Maradjon az Európai Unió tagja, illetve Hagyja el az Európai Uniót. Két igen alá lehet tehát tenni az X-et.

Torzítanak?

A Vote Leave, az egyik függetlenségpárti mozgalom értékelése szerint a CBI rendszeresen torz képet fest az üzleti világ véleményéről az uniós tagság kérdésében. Lényegében Brüsszel szócsöveként tevékenykedik.

A mostani felmérés egyoldalúan túlhangsúlyozza a nagy cégek véleményét. Azt az érzetet kelti, mintha a nagyok állásfoglalása egybe esne a brit üzleti vállalkozások többségének álláspontjával. Valójában azonban a szigetország cégeinek csupán 0,1 százaléka foglalkoztat többet 250 embernél...

A Vote Leava ugyanakkor üdvözli a BCI döntését, hogy egyik oldalon sem kampányol a népszavazást megelőző politikai vitában.