Az FTSE-100 0,3, a CAC-40 0,1 százalékos mínuszban, míg a DAX 0,1 százalékos pluszban zárt szerdán. A Stoxx Europe 600 indexe 1,2 százalékkal erősödött. A periféria is vegyes képet mutatott: a madridi IBEX-35 és a milánói FTSE MIB egyaránt 0,2 százalékos veszteségben zárt, míg az athéni ASE 1,3 százalékos nyereséget ért el.

A befektetők ismét az óvatos visszavonulást választották, mert nagy a bizonytalanság, hogy mennyire lesznek hathatósak az Európai Központi Bank (ECB) csütörtökre várt enyhítő, ösztönző intézkedései, miközben a gazdasági kilátások továbbra sem túl jók. A fő mutatók csak az utolsó órában emelkedtek az előző napi zárók környékére, miután az Egyesült Államokban májusban ismét nőtt a szolgáltatások és az építőipar teljesítménye, méghozzá tavaly augusztus óta a leggyorsabban.

A szerda reggel megjelent euróövezeti adatok viszont vegyesek voltak: a szolgáltatások teljesítményének növekedése kicsit gyorsult májusban, de elmaradt az előzetes becsléstől, a teljes magángazdaság pedig mind az áprilisi ütemnél, mind a májusi előzetes becslésnél kevésbé bővült. Elemzők szerint a friss teljesítményadatok 0,4-0,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek az euróövezetben a mostani második negyedévben az elsőhöz képest.

Az euróövezeti hazai össztermék (GDP) első negyedévi növekedéséről szintén szerdán kiadott második becslés - 0,2 százalék negyedéves összehasonlításban - azonos volt az első becsléssel, ám ez mégis lassulásra vallott, mert közben a tavalyi utolsó negyedévi növekedés adatát 0,3 százalékra javította a korábban mért 0,2 százalékról az EU statisztikai hivatala.

Az ipari termelői árak tovább estek az euróövezetben áprilisban, igaz, a csökkenés lassult.

A tengerentúli adatok is többnyire gyengék voltak a szolgáltatási felmérésen kívül. A vártnál jobban, kétévi csúcsra nőtt az amerikai külkereskedelmi hiány a múlt hónapban, a magánfoglalkoztatás növekedése lassult, elmaradt a várttól, és a múlt héten visszaestek az új jelzálogkölcsön-igénylések, pedig a piaci kamatok kissé enyhültek.

Az első negyedévben gyorsulva és a vártnál jobban nőtt a munkaköltség az Egyesült Államokban, miközben a termelékenység tovább csökkent, a vártnál is jobban.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,1, az S&P-500 0,2, a Nasdaq 0,5 százalékkal járt az előző napi záróértéke felett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!