Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év első napján összeállítja a következő tizenkét hónapra szóló, átfogó világgazdasági prognózisát. A szerdán ismertetett 2014-es előrejelzésben a CEBR londoni szakelemzői kiemelték, hogy a brit és az amerikai gazdaságban is már elkezdődött a monetáris politika feszesebbre vonása. A Bank of England - a brit jegybank - befejezte a lakóingatlan-piac élénkítését célzó hitelösztönző programját, miután a lakossági ingatlanárak meredek emelkedésnek indultak, az amerikai szövetségi tartalékbank (Federal Reserve) pedig bejelentette mennyiségi enyhítési programjának visszafogását.

A CEBR londoni szakelemzői szerint ugyanakkor az idén mindkét jegybank részéről még további monetáris szigorítás várható: a ház reális lehetőségnek nevezi, hogy a Bank of England hét év után, a Fed nyolc év után végrehajtja első kamatemelését 2014-ben. A Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - 2009 márciusa óta tartja fél százalékos mélységi rekordon irányadó kamatát, de már a 2009. januári, fél százalékpontos csökkentéssel kialakult 1,50 százalékos akkori kamatszint is történelmi mélypont volt. Az 1694-ben alapított Bank of England alapkamata korábban ugyanis soha nem süllyedt 2 százalék alá.

A brit jegybank e rendkívül enyhe kamatpolitikáját - alapítása óta szintén első ízben - mennyiségi enyhítési ciklussal is kiegészítette. A gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció eredetileg 75 milliárd fontos keretét a bank már ötször emelte, és az eddig végrehajtott 375 milliárd fontos (több mint 130 ezer milliárd forintos) eszközvásárlással az éves brit hazai össztermék (GDP) 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a reálgazdaságba.

A CEBR szerdai londoni előrejelzése szerint azonban a Bank of England és a Fed e rendkívül enyhe monetáris alapállását most már nem indokolják a makrogazdasági kilátások. A cég azt jósolja, hogy a brit és az amerikai gazdaság egyaránt a globális pénzügyi válság óta nem mért, 3 százalékhoz közeli ütemben növekszik az idén.

Azért még nem jött el a kánaán

Az amerikai gazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban más nagy londoni házak is meglehetősen derűlátók. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző intézete - januárra szóló globális előrejelzésében a fejlett ipari térség legjobban teljesítő gazdaságának nevezte az Egyesült Államokat. A ház szerint ez különösen meglepő az amerikai politikai rendszer funkcionális zavarait jelző októberi kormányzati zárlat és az adósságlimit-emeléssel kapcsolatos vita nyomán kialakult időleges államcsőd-kockázat után.

Az EIU elemzői közölték: "egy percig sem" hitték, hogy az Egyesült Államok mint szuverén adós törlesztésképtelenné válik, és azt sem, hogy a kormányzati zárlat komoly hatással lesz az amerikai gazdaságra. Azt azonban a cég szakértői sem várták, hogy az amerikai üzleti szektor ennyire immunisnak bizonyul "a washingtoni drámára" - áll az EIU újévi előrejelzésében. A ház szerint mindazonáltal "boom" ezután sem várható az amerikai gazdaságban, mivel minden jól teljesítő szektorra jut egy olyan, amelynek teljesítménye lanyhább.

Mindezek alapján az EIU fenntartja azt az előrejelzését, hogy az amerikai gazdaság 2014-ben 2,6 százalékkal növekszik. A ház londoni elemzői ugyanakkor hangsúlyozták azt is, hogy erre a prognózisukra felfelé ható kockázatokat látnak.