Emelkedett júniusban a Conference Board gazdasági kutatóintézet átfogó amerikai gazdasági mutatója. Az intézet jelentése szerint a tíz makrogazdasági mutatót összegző indikátor (Leading Economic Index/LEI) értéke 0,3 százalékkal 123,7 pontra nőtt a májusi 0,2 százalékos csökkenés és az áprilisi 0,5 százalékos emelkedés után. Elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak. (A LEI 100 pontos értéke a 2004-es helyzetet tükrözi.)

A jelenlegi helyzet megítélését tükröző almutató értéke 0,3 százalékkal 113,8 pontra nőtt a májusi stagnálás és az áprilisi 0,2 százalékos növekedés után. A jövőbeni várakozásokat mutató alindex 0,1 százalékkal 121,9 pontra süllyedt a májusi 0,4 százalékos és az áprilisi 0,2 százalékos emelkedés után.

Júniusban a LEI visszanyerte májusi veszteségeit. Az index emelkedése mögött alapvetően az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számának csökkenését, a kiadott lakásépítési engedélyek számának növekedését és a pénzügyi mutatók javulását kell keresni. Az év végéig mérsékelt ütemben növekszik a gazdaság, amely a jelek szerint elég erős ahhoz, hogy megbirkózzon a pénzpiaci ingadozásokkal - mutatott rá Ataman Ozyildirim, a Conference Board kutatási igazgatója.

A hatvan ország mintegy 1200 gazdálkodó szervezetét felölelő Conference Board gazdaságkutató nonprofit társaság több makrogazdasági mutató figyelembe vételével állítja össze LEI-mutatóit, amelyek a tapasztalatok szerint nagy pontossággal jelzik előre a gazdasági ciklusok alakulását.

Emelkedett a használtlakás-értékesítések száma

Jelentős áremelkedés mellett a vártnál több használt lakást értékesítettek júniusban. Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) csütörtökön közölte, hogy júniusban havi szinten 1,1 százalékkal emelkedett a használt lakások eladásának száma a májusi 1,5 százalékos növekedés után. Tavaly júniushoz képest 3,0 százalékos volt a bővülés.

Az eladások júniusi ütemével számolva a teljes évben 5,57 millió lakáseladás lenne, több a májusi - felülvizsgált és lefelé módosított - 5,51 milliós évesített értékesítési adatnál. Elemzők 5,48 milliós számot vártak.

Júniusban már a negyedik egymást követő hónapban nőtt a használtlakás-eladások száma. A vevők között jelentősen nőtt, négyéves csúcsra emelkedett az első lakást vásárlók aránya, míg a befektetők aránya 2009 júliusa óta a legalacsonyabb szintre esett. Az alacsony jelzálogkamatok és a kedvező munkaerő-piaci helyzet egyaránt elősegítette, hogy mind többen döntsenek lakásvásárlás mellett.

Júniusban a használt lakások medián ára 247 700 dollár volt, 4,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az átlagár 292 100 dollárra rúgott, ami 4,2 százalékos emelkedést jelent éves szinten.

Az eladások júniusi üteme mellett 4,6 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma 5,7 százalékkal 2,12 millióra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Zsugorodott a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Csökkent a feldolgozóipari tevékenység az Egyesült Államok közép-atlanti térségében júliusban. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai ága csütörtökön közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató mínusz 2,9 pontra süllyedt a júniusi 4,7 pontról. Az index értéke az utóbbi 11 hónapból 9 hónapban tartózkodott a negatív tartományban. (A nullánál kisebb érték a feldolgozóipari szektor zsugorodását jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.)

Elemzők a feldolgozóipar teljesítményének gyorsuló ütemű növekedésére számítottak, átlagosan 5,0 pontot vártak júliusra.

Kedvező viszont, hogy az új megrendelések alindexe mínusz 3,0 pontról mínusz 11,8 pontra emelkedett, míg a foglalkoztatási mutató 9,3 ponttal mínusz 10,9 pontról mínusz 1,6 pontra nőtt júliusban.

A megkérdezett vállalkozások 27,6 százaléka rendelésállományának növekedéséről, 15,8 százaléka pedig csökkenéséről számolt be, míg több mint felénél, 52,7 százalékánál nem változott a rendelésállomány. A válaszadók 76,9 százalékánál nem változott a foglalkoztatottak száma, 9,4 százaléknál emelkedett, 11,0 százaléknál viszont csökkent.

A vállalkozások optimisták a jövőt illetően: a várakozásokat tükröző index értéke az előző havi 29,8 pontról 33,7 pontra emelkedett. A válaszadók 45,5 százaléka számít arra, hogy termelése növekszik a következő hat hónapban. Visszaesést vár 11,8 százalék.

Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.

Kevesebben kértek munkanélküli segélyt

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a július 16-án zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma ezerrel, 253 ezerre csökkent, így továbbra is a rekordalacsony szint közelében mozog.