Le kellett állítani Paks II testvér-erőművét Belaruszban

Egy nappal azután, hogy Alekszandr Lukasenko hivatalosan is átadta, leállt Belarusz első atomerőműve - tudta meg kedden az Associated Press egy belarusz tisztviselőtől. Ez az erőmű Paks II referencia-erőműve - írja a telex.hu.
K. Kiss Gergely, 2020. november 10. kedd, 21:48
Fotó: Reuters

Lukasenko hivatalosan szombaton avatta fel az orosz építésű és finanszírozású erőművet, amely vasárnap már nem termelt áramot, miután az elektromos berendezései közül néhány meghibásodott - állítja Oleg Szoboljev, a belarusz Vészhelyzetek Minisztériumához tartozó nukleáris és sugárbiztonsági osztály tanácsadója. A leállás miatt Szoboljev szerint sem Belaruszt, sem a szomszédos Litvániát nem fenyegeti veszély - olvasható a portálon.

Litvánia és az Európai Unió is ellenezte, elsősorban biztonsági aggályokra hivatkozva, hogy a fővárosától, Vilniustól 40 kilométernyire a litván határtól pedig alig 20 kilométernyire megvalósuljon az erőmű. Az erőművet építő orosz állami atomtársaság, a Rosatom ugyanakkor visszautasította a litván panaszokat, szerintük a az erőmű kialakítása megfelel a legkeményebb nemzetközi előírásoknak is.

A Rosatom beruházása 2022-re tervezett befejezése után az üzemnek két reaktoregységgel kell rendelkeznie, amelyek mindegyike 1200 megawattot termel. Szombaton az egy működő reaktor 400 megawattot termelt. A belorusz energiaügyi minisztérium arról számolt be egy hivatalos közleményben, hogy a tesztek során kiderült: bizonyos elektromos mérőberendezések cseréjére lesz szükség. Arról, hogy mit és miért kell kicserélni, illetve, hogy ez mennyi időbe tarthat, nem szól a közlemény.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.11.11 18:08

It bizony nem fogják leállítani, mivel el sem fogják kezdeni PAKS tvoryt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html