Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság megerősítette, hogy támogatja a lengyel kormány törekvéseit a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítésére - adta hírül a Rzeczpospolita. Ennek becsült összege 40 milliárd zloty (3000 milliárd forint, ennyi hitelt ad Oroszország a paksi bővítéshez).

A cél az alacsony károsanyag-kibocsátású energiára való áttérés Lengyelországban, ahol az energiatermelés jelenleg nagyrészt a szénre épül. A fejlesztés emellett segíti az energiaigényes vállalkozások versenyképességének fenntartását is.

A program keretében a kicsi, mindössze 500 kilowatt termelési kapacitású áramtermelő berendezések telepítői az általuk termelt elektromos energiát garantált tarifával adhatják el, az ennél nagyobbak ártámogatásra számíthatnak. Az utóbbiak esetén igyekeznek felgyorsítani alkalmazkodásukat a piaci körülményekhez.

A szükséges pénzügyi forrást részben úgy teremtik elő, hogy átterhelik a pluszköltség egy részét a vevőkre, részben mérsékelni akarják az energiaigényes szektorokban tevékenykedő vállalkozások adókötelezettségeit. A programhoz tartozik egy értékelési terv, amelynek célja a hatékonyság mérése. Az ennek végrehajtásával nyert eredményeket 2020, decemberében mutatják be.

A nyitókép forrása: Pixabay.com